Els autors posen abans de llegir, tot i que tres no van poder assistir i van enviar familiars en el seu lloc | Gemma Andreu

TW
2

Els escriptors surten a l'encontre dels lectors. Això és el que van fer aquest dimarts a la Biblioteca Pública de Maó els autors del llibre «Les estranyes restes d'un naufragi» i «Collita pròpia» que reuneix les obres guanyadores i els relats i poemes finalistes del XXIII Premi Illa de Menorca de Narració Curta i del III Premi Illa de Menorca de Poesia. Cadascun d'ells va llegir un fragment escollit de les seves obres en un acte que va ser presentat per Josep Pons Fraga, editor del MENORCA «Es Diari», i que contà amb una introducció de Francesc Florit Nin, director de la Biblioteca Pública de Maó.

Florit Nin, autor d'un dels tres pròlegs del llibre que es presentava, va recalcar que a Menorca «vivim actualment un moment dolç de la literatura» i recordà l'observació ja superada de Francesc de Borja Moll que qualificava de pobra la contribució de l'Illa a la literatura catalana.

«En tota la història, Menorca no havia contribuït tant com en l'actualitat a la riquesa i la diversitat de la producció literària: autors de renom, una plèiade de personalitats literàries que editen de forma regular i amb notable èxit, noves veus de joves que s'incorporen, recitals anuals com Illanvers, edicions i publicacions diverses, fires, presentacions i premis com el que avui ens reuneix aquí...»

Destacà la quantitat (l'any passat es van editar unes 140 publicacions), qualitat i diversitat de l'oferta cultural menorquina i posà de relleu que hi trobem una literatura d'alta cultura junt amb una literatura tradicional.

Tanmateix, contrastà el bon moment de la creació amb els baixos índex de lectura a tota Espanya i de la literatura en llengua catalana en particular, per la qual cosa demanà que les famílies incentivin la lectura.


Lectures

Després d'aquesta introducció, Josep Pons Fraga va presentar els diferents autors que van llegir breus fragments de les seves obres. No tots hi van poder estar presents, però sí es va fer un tast de tots el relats i poemes que formen part del llibre amb els guanyadors del premis Illa de Menorca que convoca el MENORCA i que patrocinen Endesa i La Caixa.

El public assistent va poder gaudir d'una mostra dels poemes de Guillem Benejam Taltavull, Carles Mercadal i Victory, Joana Bagur Florit, Bep Joan Casasnovas Mascaró, Carlos Minuchin Vilafranca i Francesc Riudavets Cavaller, així com dels vuit autors dels relats del llibre: Joan Triay i Vidal, Vicent Goñalons Rotger, Guillem Benejam Taltavull, Lina Bosch Marquès, Juan Luis Hernández, Josep Masanés, José Luis Orfila Tudurí i Pau Seguí Pons.

Va ser en resum una petita festa literària que corroborà que les lletres menorquines viuen un moment dolç.