El cant gospel de Moments a Cor va posar una nota musical a l’acte commemoratiu del 250 aniversari. | Javier Coll

TW
1

El 26 de juny de 1768 els primers vaixells d'una flota de vuit que havia sortit del port de Maó arribaren a Sant Agustí, des d'on els immigrants que havien sobreviscut el llarg i difícil viatge continuaren cap a Nova Esmirna. Hi viatjaven uns 1.400 passatgers, 900 dels quals eren menorquins, Dos-cents cinquanta anys després d'aquell episodi històric, el Consell i la Fundació Illa del Rei van voler commemorar la data considerant que segueix molt viva a la memòria transmesa als prop de trenta mil descendents d'aquells menorquins que viuen en l'actualitat als Estats Units.

Literatura, música, records, anècdotes i la presentació d'un documental i d'un viatge de Menorca a Sant Agustí van ser els diferents elements de l'acte celebrat a la sala de plens de la institució insular.

Tràiler

La millor història dels menorquins a la Florida i el seu legat cultural continua sent la que va escriure Philip D. Rasico al llibre «Els menorquins de la Florida. Història, llengua i cultura», publicat el 1987. La coordinadora científica de l'IME, Josefina Salord va glosar aquesta obra que va influir en «Monseyor», una obra teatral de Pau Faner sobre aquell viatge èpic dels menorquins.

L'estudi del professor de la universitat de Vanderville també va tenir ressonància en la recent novel·la «Nova Esmirna», del mallorquí Tomeu Matamala, que ell mateix s'encarregà de presentar. Va dir l'escriptor mallorquí que quan casualment va tenir coneixement de l'epopeia d'aquells pobres menorquins va veure que hi havia una gran història a contar i l'estrany era que no se n'hagués fet una pel·lícula o una sèrie de televisió.

Quelcom similar va dir el també mallorquí Manel Farrera, un dels dos productors del documental «The minorcan connection», de la qual es projectà ahir un petit tràiler. Farrera confia en que aquesta filmació, en què s'entrevista entre d'altres a Miquel Àngel Casasnovas, Miquel Àngel Limón, Florenci Sastre, Luis Alejandre, Margarita Caules i altres persones de Menorca i la Florida, s'estrenarà a IB3 el pròxim setembre o octubre.

José Maria Cardona Natta i Óscar Sbert van participar en l'acte en nom de la Fundació de l'Illa del Rei i van explicar el viatge que fan a Sant Agustí en col·laboració amb el Consell. L'acte central d'aquesta expedició serà l'assistència en un acte en el qual es celebra el 250 aniversari dels menorquins a la Florida. En el programa d'aquest esdeveniment hi figura una ballada d'indis seminoles i un homenatge als veterans de la guerra del Vietnam.

El grup de gospel Moments a Cor va posar música a la commemoració en la qual també hi van intervenir Miquel Àngel Maria i Susanna Mora.