Pol Marban posant al costat del nou i artístic mural del carreró de ses Bruixes de Maó. | Javier Coll

TW
5

L’art urbà de Pol Marban i un poema de Francesc Florit Nin han donat nova vida al Carreró de ses Bruixes de Maó. Es tracta d’una iniciativa de l’hotel boutique Jardí de ses Bruixes per recuperar amb un gran mural un petit carrer que era pràcticament marginal.

Una avioneta, un home que mira l’horitzó, una dona amb vestit blanc i capell o un Volkswagen escarabat aparentment encallat en un camí de sorra són algunes de les figures del mural d’uns 30 metres de l’artista menorquí. Aquesta obra gràfica es complementa amb els versos d’«Inventari primer», d’un milenar de caràcters que el mateix Marban està reproduint a la paret.

El procés per a pintar el mural ha significat una setmana de feina i encara no està completament acabat, ja que Marban espera que pari el vent per completar tot el text del poema de Florit Nin.

El procés va començar amb un esbós del projecte a fi que els veïns li poguessin donar el vistiplau. Una vegada superat aquest tràmit l’obra ha pogut anar feliçment endavant.

Dos relats

El pintor diu que la part gràfica i la poètica no són unitàries, però estan vinculades pel fet de ser ambdóss relats, i tenir les dues un rerefons positiu.

Respecte al significat de les seves pintures, Marban diu que prefereix donar-li una interpretació oberta i que cadascú faci la que li suggereixin les imatges. «Han passat algunes persones per allí que deien les seves interpretacions i totes m’han agradat. Si jo digués la meva pròpia idea, tancaria moltes portes», afirma l’artista.

Quan al poema, Florit Nin evoca la veu de les pedres, una font que riu amb un fil de plata, la magrana oberta, el llavi molsut, el pler de l’espatlla o els pensaments d’un arbre fruiter en una construcció intimista, sensual i complexa.

Poesia i pintura es donen així la mà al Carreró de les Bruixes, abans un lloc oblidat de la ciutat. Marban creu que els ciutadans han d’estar content perquè un carrer que sempre havia estat un cul-de-sac, i pel qual molta gent no hi passava hagi guanyat ara una nova vida i sigui un lloc per visitar.

En tot cas, afegeix que per tal que l’obra estigui acabada del tot faltaria millorar l’enllumenat que ara és una mica deficient.