Imatge del documental guanyador del premi.

TW
0

La diversitat de continguts, la seva força expressiva, i l’interès que desperta ja permet consolidar el Menorca Doc Fest, després de l’edició celebrada aquest cap de setmana.
Ahir a la nit es va desvetllar el nom del guanyador del premi al millor curt documental. Va ser per Xavier Marrades pel seu treball «Misericórdia», molt descriptiu de la situació que es viu a l’illa dItaparica, a l’estat brasiler de Bahia.

S’han concedit també dues mencions especials als documentals «On estaves tu?», dirigit per la realitzadora María Trénor, i «Una revolta sense imatges», dirigit per la realitzadora catalana Pilar Monsell.

Carles Porta i l’ètica
Carles Porta, periodista i director de l’existosa sèrie «Crims» a TV3, va protagonitzar dissabte a vespre una xerrada sobre l’ètica i els límits en la realització de documentals.

Presentat per Sílvia Pons, programadora del DocFest​ i col·laboradora de Porta durant més d’una dècada, primer va rebre un homenatge de diversos amics i companys de feina com Espartac Perán​, presentador i periodista;​ Isabel Martí​, editora dels seus llibres («La Campana»), i el director de documental​ Carles Bosch​, present aquests dies al festival.

Quant al tractament ètic de les històries en el gènere documental, sobretot en la crònica negra, Porta va dir que ell «fa crònica negra en colors», però evita el vermell i el ‘groc’​, en al·lusió al color de la sang i de la premsa sensacionalista. El periodista va continuar explicant que la sevameta és explicar les històries de forma objectiva i cronològica, amb respecte i cura per les víctimes, que inclou a la família dels assassins; i evita utilitzar material sensible de manera indiscriminada.

El periodista Miguel Frau, delegat d’EFE a les Balears​ i corresponsal al sud-estasiàtic durant més de 30 anys, va analitzar l’evolució del fotoperiodisme.

Després,​ el director d’IB3 Televisió, Joan Carles Martorell​, va fer una anàlisi del consum dels mitjans de comunicació i internet durant l’estat d’alarma i el confinament, amb una mitjana de quatre hores de consum de televisió. No obstant això, va apuntar que ​Youtube s’ha erigit com la principal plataforma de consum cultural iinformatiu, per sobre fins i tot de Netflix o HBO.

Es va celebrar també un debat sobre el paper de la fotografia documental en la premsa local, amb la participació dels responsable de les principals publicacions menorquines. Esperança Palliser va anunciar que ​l’Arxiu d’Imatge i So espera posar a disposició de la ciutadania els eu fons documental en format digital d’aquí a dos mesos.