El recull toponímic va ser presentat al Museu de Menorca.    | Gemma Andreu

TW
0

L’Associació de Persones Sordes de Menorca (Assorme) va presentar el dijous el «Recull toponímic: Menorca Talaiòtica en llengua de signes», en un acte celebrat al Museu de Menorca, en el que van intervenir el president d’Assorme, Andrés, Cardona, el conseller de Cultura Miquel À. Maria (mitjançant un vídeo), la consellera de Benestar Social, Bárbara Torrent, el regidor de Serveis Socials de Maó, Enric Mas, i el representant de la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

«Recull toponímic: Menorca talaiòtica en llengua de signes» és el segon recull que Assorme publica en llengua de signes. El primer va estar dedicat a les diferents ciutats, pobles i urbanitzacions turístiques de l’Illa, mentre que en aquesta ocasió s’ha volgut dedicar el nou treball als diferents jaciments arqueològics de l’Illa, amb la finalitat de promoure el seu ús en la llengua de signes, per facilitar l’accessibilitat en l’àmbit sociocultural, i aprofitar l’avinentesa de la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco.

Es tracta d’un recull de 22 noms: necròpolis, talaiot, naveta, taula, dolmen, necròpolis de Cala Morell,    naveta des Tudons, poblat talaiòtic de Son Catlar, cova des Coloms, poblat talaiòtic de Torre d’en Galmés, necròpolis de Calescoves, poblat talaiòtic de Son na Caçana,    poblat talaiòtic de Toralba d’en Salord, naveta de Rafal Rubí, poblat talaiòtic de sa Torreta de Tramuntana, poblat talaiòtic de Talatí, poblat talaiòtic de Cornia Nou, poblat talaiòtic de Trepucó, poblat talaiòtic de Montefí, poblat de naviformes de Son Mercer de Baix, talaiot de Torelló    i talaiot de Trebalúger.

Metodologia

L’elaboració del recull toponímic s’ha fet a partir del treball d’una comissió formada per persones sordes que, a través de diferents mecanismes lingüístics, han analitzat i han decidit quins signes s’havien d’adoptar, tenint en compte el seu ús generalizat.

En el recull, apareix el terme en majúscula, la fotografia del jaciment arqueològic i la fotografia del signe amb la seqüència del moviment. També hi ha un codi QR que permet accedir al vídeo amb la seqüència completa del signe realitzat per una persona sorda.

A més, les fotografies de cada un dels jaciments talaiòtics han estat realitzades per persones membres d’Assorme: Andrés Cardona Bosch, Anna Mascaró Taltavull i Marcos Pons Sansaloni.