Del Nido es va dedicar plenament a la ceràmica. | Josep Bagur Gomila

TW
0

Des d'aquest dissabte s’ha obert al públic    l’exposició-homenatge «Pilar del Nido-Ceràmica», a l’Espai Xec Coll, de Ciutadella, que ha estat organitzada per la família de la ceramista morta fa dos anys a Ciutadella, amb la col·laboració de Tallers d’Art, on va fer les seves darreres classes de ceràmica, i amb el suport de l’Ajuntament de Ciutadella.

No obstant açò, la inauguració oficial de la mostra tindrà lloc el pròxim divendes dia 10, en un acte que es celebrarà a les 19 hores amb la participació del seu vidu Llorenç Capó, els seus fills i germanes, acompanyats pel regidor de Cultura, Andreu Cardona, i el Centre d’Artesania, a més d’amics i alumnes i companys de feina, entre altres.

El muntatge artístic estarà format per una quarantena d’obres de la ceramista i professora, nascuda a Sao Paulo el 1957 i que va morir a Ciutadella el 2019, després d’haver iniciat fa més de trenta anys l’activitat de tallers de ceràmica i artístics municipals a la ciutat de ponent, que amb el temps es convertirien en el Centre Municipal d’Art a través de l’Associació per a l’Ensenyament de les Arts a Menorca.

Aquesta mostra s’ha organitzat per poder compartir amb la part professional de la ceramista, que va deixar una inesborrable petjada a la ciutat, així com per donar a conèixer la seva passió per la ceràmica i el món artesanal i associatiu als seus companys de feina i els alumnes.

L’obra exposada es tracta d’una selecció dels treballs de diferents mides, com gerros, olles, palanganes i altres recipients, a més d’una sèrie de lladrioles de les festes de Sant Joan de 2018.

Pilar del Nido va utilitzar principalment la tècnica denominada rakú, mitjançant la qual les peces de ceràmica es col·loquen en un forn preescalfat i els esmalts es retiren a una temperatura d’entre 900 i 1.000 graus, que és quan arriben a la seva maduresa.

Formació

Als anys setanta, Pilar del Nido es va formar a l’Escola d’Art i Oficis de la Llotja de Barcelona i va treballar a l’establiment d’artesania Populart, on la família Guinovart la van acollir en aquest procés, per continuar més tard amb l’Escola de Ceràmica Eva Yepes i l’Escola de Ceràmica Raku.

A la dècada de 1980 va formar part d’una exposició col·lectiva a la Caixa a Barcelona, a més de ser membre fundadora de l’Associació d’Artesans Creatius de Barcelona.

A partir de 1984 va compaginar la seva producció artística amb la docència, primer a Alacant per després instal·lar-se a Ciutadella amb la seva parella per continuar exercint la seva labor creativa i docent.