El recinte de taula del poblat de Torralba d'en Salort.  | Gemma Andreu

TW
3

La propietària del poblat talaiòtic de Torralba d'en Salort, la Fundació Illes Balears, no renovarà el contracte de lloguer que finalità el 31 de desembre amb l'empresa Nurarq Menorca, Arqueologia i Cultura per a la gestió d'aquest jaciment arqueològic, després que hagin transcorregut els cinc anys establerts en el referit contracte.

La Fundació Illes Balears va comunicar fa dos mesos la seva decisió de no renovar el contracte de lloguer a l'empresa de les arqueòlogues Irene Riudavets i Cristina Bravo, que durant aquests cinc anys han posat en marxa la gestió integral d'aquest important jaciment de la Menorca Talaiòtica, amb el desenvolupament de l'arqueoturisme, el manteniment del poblat i la investigació científica.

L'arqueòloga Irene Riudavets ha manifestat que «no ens esperàvem la no renovació del contracte, després de la feina que des dels inicis hem fet al poblat talaiòtic, dels esforços per adequar-lo i l'organització de tota una sèrie d'activitats, com les visites guiades, les visites nocturnes, les visites teatralitzades i els treballs pròpiament d'excavació arqueològica».

En aquest sentit, assenyala l'eliminació el 2018 del mur de paret seca que obstaculitzava la visió del recinte de taula, l'excavació el 2019 de la zona de la façana del recinte de taula, després de trenta anys sense fer-se cap intervenció, i l'inici el 2020 de l'excavació del talaiot gran, «sempre pensant com un projecte de futur dins la gestió integral de Torralba d'en Salort», subratlla.

Contracte

La Fundació Illes Balears i Nurarq van signar el 2017 un contracte de lloguer del poblat talaiòtic de Torralba d'en Salort, pel qual l'empresa cultural es va comprometre a la gestió integral del jaciment. Un dels objectius de la Fundació, amb seu a Palma, és preservar i difondre el llegat històric-cultural balear, en el que figura Torralba d'en Salort.