Joan Carreras dona vida a un actor que afronta el repte d’interpretar el rei Ricard III

TW
0

Aquest dissabte, a les 20 hores, aterra al Teatre des Born, de Ciutadella, una de les produccions teatrals que ha aconseguit més elogis durant la temporada passada a l’àmbit nacional. Es tracta del monòleg «Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)», original del dramaturg, director i actor uruguaià Gabriel Calderón, que interpreta l’actor català Joan Carreras.

És una coproducció de Temporada Alta 2020 i el Grec 2020 i, sense dubte, és la proposta teatral més destacada del primer trimestre de l’any que acabam de començar al Teatre des Born.

«Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)» narra al llarg d’uns setanta minuts els conflictes interns d’un actor de segona categoria que s’enfronta al repte d’interpretar el paper de la seva vida: el de Ricard III, el rei deforme i despietat de la tragèdia de William Shakespeare. El referit actor ha interpretat papers secundaris i pensa que es mereix aquesta oportunitat per poder assolir un paper de primer nivell que l’ajudi a sortir de la mediocritat professional.

No obstant en el transcurs de la construcció del personatge, comencen a surar les afinitats entre l’actor i el rei anglès, és a dir, tots dos són ambiciosos i intel·ligents. Per tant, «l’argument gira als voltants dels mecanismes de poder contemporanis, el desig i el ressentiment, a més de proposar una reflexió sobre els límits de l’ambició humana», segons assenyala l’organització.

Interpretació

L’actuació sobre l’escenari de Joan Carreras en tot moment es caracteritza per un constant canvi de registres interpretatius, en el que a més del paper d’actor i del monarca Ricard III també apareixen el de les dues dones més importants en la vida del rei, com van ser Lady Anne i Lady Margaret.

El text del monòleg és àgil i intel·ligent, afirma la crítica, amb nombrosos modismes i girs lingüístics, que alterna la grandiloqüència de les obres de Shakespeare amb el llenguatge actual.

Obra

L’obra ha estat guardonada amb el Premi Max 2021 al Millor Actor i amb els Premis Butaca 2021, també al Millor Actor i, a més,    al Millor espectacle de petit format.

Aquest exitós muntatge teatral va estar en temporada al Teatre Lliure de Barcelona i , en la seva versió en castellà, també al Teatro de La Abadía de Madrid.