L’escriptor Josep Masanés, al pou de torn del carrer Lannion, de Sant Lluís, poble on resideix | Gemma Andreu

TW
0

L’escriptor català, resident a l’Illa des de fa devuit anys, Josep Masanés ha estat amb la seva obra «El franctirador» un dels cinc finalistes del 54è Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana, convocat per l’editorial Destino en el que es van presentar fins a un total de 44 originals.   

Finalment, el jurat del certamen literari va donar a conèixer el dijous, en una compareixença per als mitjans de comunicació a l’Hotel Palace de Barcelona, la concessió del guardó al periodista Toni Cruanyes, de TV3, per la seva obra «La vall de la llum», amb una dotació econòmica de 6.000 euros.   

El jurat del Premi Josep Pla, format per Laia Aguilar,Antoni Pladevall, Marc Artigau, Montse Barderi i Glòria Gasch, va seleccionar el passat dilluns les cinc obres finalistes, tres d’elles signades amb el nom de l’autor, «1929», de Toni Giménez; «El fanctirador», de Josep Masanés; i «Sense futur», de Joaquim Carbó; i dues amb pseudònim, «Programa zero», de Jordi Deu; i «El llibre de l’avi», de Maria Becana, en realitat el guanyador del certamen Toni Cruanyes.

Josep Masanés, que el 2013 va ser finalista del Premi Ramon Llull, ha expressat la seva satisfacció per ser un dels cinc finalistes en un premi literari en llengua catalana del prestigi del ‘Josep Pla’. «Estic molt content per haver estat un dels cinc finalistes d’aquest premi. És un reconeixement que serveix per comprovar que un fa bé la seva feina», assegurava ahir Masanés.

«El franctirador» és una novel·la que tracta sobre la vida quotidiana de la postguerra i els nuclis de la resistència al franquisme, que l’escriptor situa al nord de Catalunya i especialment en la comarca del Pallars Sobirà, a Lleida. A més, el protagonista d’aquesta història és un personatge que ja apareix a una de les seves novel·les, concretament «La vall de la matança»

«És una obra totalment de ficció, no està basada en cap fet concret, a partir d’una realitat històrica que va existir, està ambientada durant la postguerra. L’he situada a Pallars Sobirà, que és la comarca del meu pare, però també transcorre a altres indrets del nord de Catalunya i el sud de França», afirma.

La vall

Una de les particularitats de l’obra de Masanés seleccionada pel jurat del Premi Josep Pla 2022 és que el seu protagonista, Enric Homs, ja apareix a «La vall de la matança», novel·la que va guanyar el XXIX Premi Ribera d’Ebre 2011 de narrativa. En aquesta darrera obra, les tropes del capità Creus i el sotstinent Ciurana ataquen les posicions franquistes defensades pel temible comandant Marín. Malgrat la victòria en aquest assalt, els exèrcits republicans no deixen de retrocedir. Creus i Ciurana seran cridats per l’Estat Major i se’ls hi encomanarà una difícil missió. En el compliment d’aquesta l’autor descriu els temors, els anhels i els amors d’Homs, Ulldevidre, Reimann    i la resta d’homes escollits per a l’expedició.