Juan Negreira

TW
9

L’Ateneu de Maó va acollir una conferència-col·loqui per a la presentació del llibre «Menorca 1936. Violencia, represión y muerte» que va comptar amb la participació de Juan Negreira Parets, autor del llibre, i Luis Alejandre, prologuista d’aquest. Es tracta d’una reedició impulsada per l’associació Menorca Historia y Concordia. El referit llibre serà presentat avui, a les 20 hores, al Casino 17 de Gener, a Ciutadella.

El llibre «Menorca 1936. Violencia, represión y muerte» està estructurat en tres parts. La primera part recull l’intent de revolta a l’Illa, on es constata l’alt nivell d’improvisació i desconcert regnant; la segona, i més extensa, la violència, la repressió i la mort executada entre juliol i novembre de 1936 sota responsabilitat republicana; i la tercera inclou quatre apèndixs amb el diari inèdit de Carlos Guerrero, fill del coronel del Regiment d’Infanteria, i tres diccionaris biogràfics amb els protagonistes.

L’autor considera que l’obra ja és molt extensa i no ha localitzat documentació per la qual hagi de modificar el que s’ha exposat. Només a l’apèndix quart ha afegit fitxes de represaliats pel franquisme. El material que té al seu poder, com el canvi de presoners, l’expulsió dels fills d’assassinats de les escoles, tot el tema de Ciutadella, sobretot entre el gener i el febrer del 39, entre altres, donaria per fer un segon volum.