La mostra es pot visitar fins al 26 d’abril a l’Espai Sant Josep, de Ciutadella

TW
0

A Ciutadella, l’Espai Sant Josep acull des d’aquest dimecres i fins al 26 d’abril, l’exposició «Criatures marines», una mostra col·lectiva, principalment amb artistes de Balears, però també d’Andalusia, el País Valencià i Galícia, i entre els quals figuren obres de tres artistes menorquins, Francesc Florit Nin, Zulema Bagur i Enric Servera.

La mostra presenta obres de vint-i-un artistes, cinc d’ells de fora de l’arxipèlag. A través de les seves obres configuren un recorregut artístic que indaga sobre la relació de l’home amb els fons marins i els animals de la mar.

Amb aquesta exposició, que organitza ArtambB i que s’inclou en el programa cultural de la Fundació Baleària, el visitant té l’oportunitat de capbussar-se en les aigües mediterrànies o atlàntiques, veure les imatges que tant han fascinat a aquells que es posen les ulleres de busseig i miren els fons dels oceans, deixant volar la imaginació, tot llegint autors d’orígens ben variats. O que, simplement, somnien allò que els agradaria, o no, trobar davall la mar.

Es poden veure 32 obres, de pintura, dibuix, escultura, obra gràfica, fotografia, llibrets d’artista i ceràmica, amb gran diversitat de tècniques i estils artístics, que capbussen a un món de visions, amb éssers reals o imaginaris que condueixen a reflexions, simbolismes i sensibilitats diverses.

En paraules del comissari de la col·lecció Antoni Torres, aquest recull d’obres endinsa l’espectador en la fascinació ancestral que ha sentit l’home pel medi marí i tot allò que hi queda submergit. «Els pobles que han conegut la mar, sempre han sentit fascinació pels seus misteris. Sempre s’han sentit atrets per la força que emergeix d’allò que s’amaga rere la gran i versàtil escala cromàtica de colors blaus i verdosos que cobricelen l’horitzó marí». Així, Torres considera que «prova d’açò són els preciosos mosaics que, durant segles, han mostrat criatures marines i que podrem trobar per moltes de les ciutats antigues que, avui, es poden visitar». Per tant, «no és estrany que artistes, escriptors i rapsodes hagin trobat en la mar la seva principal font d’inspiració».

Perdre’s dins l’exposició «Criatures Marines» és contemplar un ample grup d’artistes de les Illes Balears o mediterranis, amb una convidada de la Costa da Morte. És veure com artistes de diferents generacions i de diversa procedència, han donat vida als paisatges marins que ens descobreixen i ens mostren en tota la seva esplendor.