Imatge promocional de l’exposició que es pot veure a Maó

TW
0

L’exposició «Las Misiones Pedagógicas 1931-1936» es pot veure al Centre Ca n’Oliver de Maó per iniciativa de l’Ajuntament i gràcies a la col·laboració de l’Ateneu de Maó. Aquesta mostra de caràcter itinerant parteix d’un projecte de la Fundación Francisco Giner de los Ríos, Institución Libre de Enseñanza, amb la producció executiva de la Residencia de Estudiantes, basat en el projecte original de la mostra organitzada el 2006 pel llavors Ministerio de Cultura a través de la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC), posteriorment integrada a Acción Cultural Española (AC/E).

La mostra es divideix en diversos apartats que recorren la història de les Misiones Pedagógicas, que van ser fundades per Manuel Bartolomé Cossío, des dels seus antecedents, quan des de la Institución Libre de Enseñanza Francisco Giner de los Ríos va proposar una sèrie de mesures per la reforma de la instrucció pública, entre les quals s’incloïa la creació de ‘missions ambulants’, fins als serveis que oferien les ‘Misiones’: el servei de Biblioteca, el Museu del Poble, el Cinema, el Cor i Teatre del Poble, la Secció de Música o el Retaule de «Fantoches».

Documents originals

A l’exposició es poden veure documents originals, fotografies, objectes, llibres i revistes, així com una selecció de quadres que integraven el Museu del Poble, que eren còpies d’obres mestres del Museu del Prado. A més, compta amb una selecció de llibres i documents d’una biblioteca de les Misiones Pedagógicas descoberta a l’escola rural de Llucmaçanes, i que estan dipositats a l’Ateneu de Maó. A més, la mostra compta amb diversos audiovisuals i també es podran escoltar romanços i cançons populars interpretats pel Cor de les Misiones Pedagógicas.

«Las Misiones Pedagógicas 1931-1936» romandrà oberta al Centre d’art Ca n’Oliver fins al 9 d’abril de 2023.