El filòleg ciutadellenc Joan F. López Casasnovas

TW
2

El dissabte 8 durant tot el dia se celebra al Cercle Artístic de Ciutadella una Jornada d’estudi i homenatge a Joan F. López Casasnovas, una figura fonamental per a la cultura, la llengua i la societat de Menorca, quan està a punt de complir-se el primer aniversari de la seva defunció.

L’Institut Menorquí d’Estudis (IME), i en concret la secció de Llengua i Literatura, dedica enguany la seva jornada anual d’estudi i homenatge al ciutadellenc per la «tasca enorme que va desenvolupar, amb el màxim rigor, honestedat i treball constant, des dels anys de la transició democràtica fins al seu traspàs, ara fa just un any», el juliol de 2022.

Joan F. López Casasnovas va ser filòleg, poeta, estudiós de la llengua i de la literatura, articulista, activista i polític actiu fins a 1991, com recorda l’IME que també destaca «la seva trajectòria d’intel·lectual compromès amb la societat i amb la millora de la democràcia i el bé comú, amb la cultura pròpia i amb la consolidació d’uns drets lingüístics que massa sovint són posats en qüestió».

Amb aquesta jornada a l’espai del Cercle a la plaça des Born, es vol estudiar la seva personalitat, la seva obra, la importància i la riquesa del seu llegat. Partint de la seva biografia, es veurà la seva etapa de praxi política, des dels inicis d’estudiant universitari a la incorporació institucional al Consell Insular de Menorca, així com el treball i les brillants intervencions al Parlament de les Illes Balears.

Es farà una aproximació també al seu mestratge com a professor, dins i fora de les aules, i al seu treball com a lingüista i divulgador incansable d’aspectes relacionats amb la llengua catalana, segons informa l’IME.

Amics i ponents

Onze ponències ompliran el programa de dissabte, amb inscripció prèvia a l’IME, que conclourà amb un concert de Maria Àngels Gornés sobre poemes del mateix  Joan López.  A més el divendres 7 a les 20 hores es presenta el llibre «La llengua catalana a les Illes Balears: del passat al futur» amb Eloi Bellés, Josefina Salord i Ivan Solivellas.

La jornada d’estudi i homenatge de dissabte comença a les 10 del matí i inclou ponències de Guillem López Casasnovas, Andreu Bosch, Sebastià Serra, Maite Salord i Sergi Cleofe, Cosme Aguiló, Beatriu Defior i Gemma Ferrer, Jaume Mascaró, Antoni Joan Pons, Josefina Salord, Ismael Pelegrí i Francesc Florit Nin.