Sílvia Coll-Vinent, Xavier Pla y Josefina Salord. | IME

TW
0

La relació que el periodista i escriptor Josep Pla va forjar amb Balears i molt especialment amb Joan Estelrich i Francesc de Borja Moll, han centrat la VII Jornada Menorquina de la Universitat Catalana d’Estiu, que la setmana passada va celebrar la seva edició número 55.

En paraules de Josefina Salord, coordinadora de la jornada, l'elecció de la temàtica ha vingut donada pel fet que «en molt poc temps han sortit dos grans epistolaris de Josep Pla». Un l'any passat, entre Pla i Joan Estelrich, i el que s'ha publicat en 2023 entre Pla i Francesc de Borja Moll.

Salord considera que ha estat una jornada que «ha despertat molt d'interès» entre els assistents. Quant als ponents, al costat d'ella han participat el doctor Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme de la Universitat de Girona; i Sílvia Coll-Vinent, de la Universitat Ramon Llull i també membre del IME. «Xavier Pla ha introduït a Josep Pla íntegrament, donant una base de coneixement de la seva figura, així com diferents claus de lectura, comparant articles escrits en diferents èpoques», relata Salord.

A més, pel contingut i les intervencions de Coll-Vinent i la mateixa Salord, aquesta última destaca que «han quedat dues ponències molt complementàries, ja que hem pogut descobrir, a través de la correspondència amb Estelrich durant els anys 20 i 30, a un Josep Pla totalment cosmopolita, que viatja per tot Europa fent de corresponsal. Mentre que la correspondència amb Moll, que és a partir de l'any 1948, mostra a un Josep Pla molt més arrelat», relata.