Moment de la projecció del documental a l’església | Maria Pérez

TW
2

El Menorca Doc Fest continua sorprenent amb la sèrie de propostes audiovisuals que està fent arribar al públic menorquí en el programa corresponent a la cinquena edició del festival.

El darrer dimecres es va convertir en una nova ocasió per gaudir d’una gran creació documental. En aquest cas, l’església de Sant Martí des Mercadal va acollir el concert documental Urho, una de les grans novetats d’aquesta temporada.

I és que Urho es va transformar en directe en una performance audiovisual d’improvisació. Alhora va esdevenir una conversa entre l’autor, Iván Torres, un madrileny que treballa en cinema documental i d’assaig entre Finlàndia i Galícia, i dos músics menorquins: el maonès Francesc Llompart i el santlluïser Óliver Vinent.

Llompart, compositor i encarregat del so més electrònic, i Vinent, artista sonor i director d’orquestra que va fer sonar l’orgue, van encarregar-se de cercar la dualitat de moviment constant i quietud durant la reproducció d’un documental que destaca per la seva sonoritat experimental.

Ambientat en el Bàltic

Aquest documental sonor està marcat també pel moviment i el so que es genera de forma constant al llarg de tot el llargmetratge a causa de la fricció del casc del trencaglaç que dona nom al film. I és que mentre el buc es va obrint camí per una mar Bàltica congelada, la seva tripulació mostra un gran contrast entre aquesta fricció esmentada i la quietud pròpia de la rutina en la qual es troba instal·lada en l’interior del vaixell.

Envoltats per un paisatge gairebé lunar, el ventall sonor del documental conté una infinitat de matisos i freqüències: des de l’eixordador rugit de la sala de màquines fins a la subtil xiulada del vent polar entrant per una escotilla.