Imatge de l'encesa de talaiots pels drets humans el gener de 2023. | Katerina Pu

TW
5

El Consell de Menorca ha decidit mantenir, un any més, l’encesa dels talaiots pels drets humans. Aquest dissabte, dia 13 de gener, l’Illa se sumará a una iniciativa que recorre diferents punts de la Mediterrània i que consisteix a encendre bengales de fum des de dalt de torres, talaies i talaiots. El jaciments escollits per dur a terme aquesta activitat són el Poblat de Montefí i Torre d’en Galmés.

Com ja va passar l’any passat, l’encesa de talaiots a Menorca s’ha reduït de forma substancial respecte d’edicions anteriors, quan van arribar a sumar-s’hi 25 monuments. Durant l’acte es llegirà un manifest de reivindicació dels drets humans a càrrec d’Amnistia Internacional i el Fons Menorquí de Cooperació i s’escoltaran poemes musicats a càrrec de Guiem Soldevila. Es podrà seguir a les 13 hores a Montefí i a les 18.30 hores a Torre d’en Galmés.

El Consell destaca el doble objectiu de l’encesa de talaiots: d’una banda, sensibilitzar a la població sobre la situació que es viu a la Mediterrània, on moltes persones es veuen obligades a abandonar ca seva i perden la vida en naufragis, i d’una altra, reivindicar les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present als diferents territoris de la Mediterrània.

A Mallorca se sumaran a la iniciativa 85 torres, a Eivissa cinc, a Formentera un, a Catalunya 44, a la Comunitat Valenciana 11, a Andalusia sis, a Múrcia un i al Marroc també un.

Orígens de la iniciativa

L'encesa de talaiots pels drets humans neix l'any 2016 com una iniciativa d'un grup de professors de l'Institut d'Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX. Volien recrear la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del quart centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals (de fum i de foc) que fou utilitzat des del s. XVII.

En el temps que van recórrer les torres van comprovar que moltes d’elles es trobaven en estat crític i van afegir com a objectiu de la seva acció la sensibilització envers la conservació d’aquest valuós patrimoni.