L’escriptor Mathias Enard va ser el guanyador del darrer certamen celebrat el 2022. | Gemma Andreu

TW
0

El jurat del IV Premi Mediterrani Albert Camus va donar a conèixer aquest divendres els sis finalistes que opten al guardó, que reconeix la trajectòria personal i l’obra d’un creador o pensador contemporani, en un acte que tindrà lloc el dissabte dia 4 de maig a la Sala Albert Camus, de Sant Lluís. La cerimònia comptarà amb la presència de la filla del premi Nobel de Literatura, Catherine Camus, que per segona vegada -la primera va ser el 2022- trepitjarà l’illa en què va néixer la seva besàvia santlluïsera, Caterina Cardona.

Els aspirants de la quarta edició del Premi Mediterrani Albert Camus són tres homes i tres dones que, segons el jurat, presenten les característiques necessàries per ser mereixedors de la referida distinció. Es tracta de l’artista multidisciplinar xilè Alfredo Jaar, l’artista francès d’origen algerià Kader Attia la poetessa i periodista palestina Najwan Darwish, la periodista i escriptora síria Samar Yazbek, el filòsof i professor universitari camerunès Achille Mbembe i la música i artista espanyola Silvia Pérez Cruz.

El lliurament del guardó tindrà lloc en el marc de la celebració de la quarta edició del Premi Albert Camus que se celebrarà del 3 al 5 de maig a Sant Lluís, amb una sèrie de diàlegs i conversacions sobre «Repensar el món», en què participaran el guanyador, els finalistes i els membres del jurat: el crític d’art i director de museus, José Luis Pérez Pont; la professora de literatura francesa i presidenta de la Societat d’Estudis Camusians, Anne Prouteau; el filòsof i escriptor Javier Gomá; el periodista i escriptor Miquel Molina; i l’especialista en polítiques culturals, N’Goné Fall.

Guanyadors

La primera edició el 2018 del Premi Mediterrani Albert Camus va ser per a l’artista plàstica Mona Hatoum, el 2020 es va concedir al filòsof Edgar Morin i fa dos anys va ser guardonat l’escriptor Mathias Enard.

Els finalistes

  • Alfredo Jaar.  Xile, 1956. Ha dut a terme més de setanta projectes en espais públics i la seva obra, exhibida arreu del món, explora qüestions sociopolítiques complexes, sobretot l’ètica de la representació.
  • Kader Attia. França, 1970. Als seus treballs artístics -escultura, fotografia, vídeo- realitza una aproximació intercultural i interdisciplinària, on aborda diverses cultures a través de la seva història.
  • Najwan Darwish. Poeta, periodista i crític literari àrab considerat com un dels principals poetes actuals en llengua àrab. És fundador i director de diversos projectes culturals i artístics en el món àrab.
  • Samar Yazbek. Síria, 1970. Ha escrit novel·les, relats, guions per a la gran i petita pantalla, així com crítiques de cinema i televisió. Veu destacada en la defensa dels drets humans i els drets de la dona a Síria.
  • Achille Mbembe. Camerún, 1957.  Doctor en Història per la Universitat de La Sorbona, és autor d’obres fundacionals del pensament poscolonial, la teoria política contemporània i el racisme actual.
  • Silvia Pérez Cruz. Espanya, 1978. Música de professió,    Sílvia Pérez Cruz s’endinsa en diverses disciplines artístiques com el teatre, la dansa o la interpretació, partint d’una profunda emoció i sensibilitat.