El primer Jaleo de les festes esclatà de nit a Sa Plaça amb una multitud arribada d’arreu de l’Illa | Gemma Andreu

TW
0

Alaior està immers en la bimbolla de felicitat col·lectiva que és Sant Llorenç, la festa que aquest cap de setmana atura el temps al poble i el converteix en epicentre festiu a l'Illa. L'encateri començà ahir a les cinc del capvespre, quan la fabiolera Laura Sintes sonà el primer toc de fabiol davant l'Ajuntament, acompanyada per les palmes de la multitud reunida al carrer Major. Tot seguit, el caixer batle, Antoni Mascaró, lliurà el penó de Sant Llorenç al caixer fadrí, Llorenç Pons, que la custodià amb orgull fins el final de la primera jornada de les festes, acompanyat pel caixer pagès, Sebastià Garriga.

Qualcant en «Silver», la fabiolera inicià el replec de la qualcada, integrada en la jornada d'ahir per 59 cavalls, amb una important presència femenina entre els genets. Tot seguit, la qualcada es dirigí cap a la Rectoria a on s'hi sumà el caixer capellà, Josep Manguán. Eren les 17.50 quan s'incorporà el caixer batle, Antoni Mascaró, seguit del caixer municipal, Carlos Camps. Sortiren de les Cases Consistorials, on hi havia la Corporació en ple i una gentada dins i fora de l'edifici.


El gin des poble, més segur

La novetat d'enguany és que l'Ajuntament ha repartit l'anomenat gin des poble amb un envàs de plàstic per evitar el perill dels porrons de vidre. Mentre es repartien, la qualcada va fer diversos caragols per la població, despertant expressions d'alegria per allà on passà. Devers les 18 hores, la Banda de Música des Migjorn inicià l'animadíssim i multitudinari recorregut fins l'ermita de Sant Pere Nou, amb la Corporació al darrera, encapçalada per la batlessa Misericordia Sugrañes. El trajecte es perllongà amb la disbauxa durant unes dues hores, mentre els cavalls ja havien arribat.

Devers les 20 hores, es celebraren les solemnes Completes a l'ermita, presidides pel caixer capellà, Josep Manguán. Una multitud es concentrà als voltants de Sant Pere Nou. Després del repòs de la pregària, la qualcada tornà al poble acompanyada per la gernació. Es respirava l'expectació i delit col·lectiu de viure el primer Jaleo de les festes d'enguany. L'acte més bulliciós, el dels bots feliços dels cavalls a Sa Plaça, començà devers les 21.20 hores, amb la música de la Banda des Migjorn. Va ser l'esclat festiu definitiu, quan al poble es concentrà la major presència de gent arribada d'arreu de l'Illa cercant l'espectacle dels cavalls i fent festa pels carrers del poble, embogit per l'emoció de Sant Llorenç.