Sant Climent. | Gemma Andreu

TW
0

En un dia de fred, pluja i vent com ahir, s'agraeix està devora el caliu del foc. I si de les brases en surt un bon tros de sobrassada, que ben col·locat damunt un pa correspongui la gana, la cosa encara millora. I si a més, al voltant tenim bona gent, un ambient de germanor, amb bona música, ja vol dir, sense por d'equivocar-nos massa, que ens trobem al dia abans de Sant Antoni, patró de Menorca.

Les torrades populars van ser les grans protagonistes d'ahir vespre, malgrat la meteorologia adversa, trobades en què els productes càrnics anaves de les safates a la graella, i de la graella a nombroses persones que esgotaven d'aquesta manera les darreres hores abans de l'arribada del dia festiu propi de Menorca i comú de tots els menorquins. És aquest un altre foc, el foc de la festa, de la necessitat de compartir, amb el pretext de la data assenyalada, un bon sopar en companyia.

Noticias relacionadas

Però les torrades populars van estar ahir envoltades de nombroses i variades activitats. A Maó van començar ben aviat, i és que a les sis la sobrassada i el botifarró ja estaven ben a punt per despendre un flaire que feia salivar la boca. Però no era l'olfacte l'únic sentit ben servit, ja que a més hi havia al Claustre del Carme animació infantil, balls populars i cançó menorquina. L'olor de bon menjar es va extendre per una part important del terme municipal, ja que també hi havia torrades, al manco, al Camí des Castell, a Sant Climent i a Llucmaçanes.

No van esperar massa més a Sant Lluís, amb la repicada de campanes i la presentació en societat d'uns nous capgrossos de la Colla de Gegants del poble. A Alaior van encendre els foguerons de Sant Antoni a sa Plaça i as Ramal, amb posterior ballada i torrada. No va ser l'única, ja que el caliu de la festa va arribar a altres indrets del municipi com ara la urbanització de Cala en Porter.

As Mercadal el fum es va poder veure a la Plaça Pare Camps i també a Fornells, metre que a Ferreries el punt de trobada va ser la Plaça Espanya, amb ballades i glosat. Allà estava previst que tanqués el vespre un espectacular correfoc, a càrrec dels intrèpids Myotragus Dimonis de Ferreries.