La foto es va fer el 6 de maig a l’enfront vermell d’una casa al carrer Sant Cristòfol. Hi apareixen les mans de tres companyes de classe de l’autor: Caterina Bals, Clara Faner i Rita Mercadal. A la sessió, Marc Coll Moll comptà amb l’ajuda en la realització del seu amic Andreu Barceló. | Marc Coll

TW
15

La imatge de la creu de Sant Joan feta amb mans ha agradat tant que s'ha escampat a tota velocitat per les xarxes socials com a símbol de que tots feim Sant Joan. No hi ha ciutadellenc que no la tengui al mòbil o al Facebook, però, qui és l'autor? Es diu Marc Coll Moll (Ciutadella, 1997), un jove que ha acabat el batxillerat artístic a l'Escola d'Art de Menorca i que està a punt de fer la selectivitat amb la idea d'estudiar Belles Arts a Barcelona.

Tot començà quan la seva mare l'animà a presentar-se al concurs del cartell de Sant Joan que convoca l'Ajuntament. «Volia fer una cosa diferent. Vaig començar a fer esboços i dibuixos fins que se me va encendre la llumeta de crear una creu a través de la composició d'unes mans», explica.

Noticias relacionadas

Presentà l'obra al concurs i, tot i no ser la guanyadora, l'acceptació popular l'ha feta famosa. La idea, diu, està molt vinculada a l'accident de l'any passat. És una obra artística amb missatge, amb el lema «Tots feim Sant Joan». Una imatge conceptual i directa, amb un sentit en el que s'han identificat molts ciutadellencs.
el 'making-off'

Per fer la foto, l'autor utilitzà les dues mans d'una amiga, més una mà d'altres dues, sobreposades. Va captar la fotografia i la retallà per la meitat, per duplicar-la després per aconseguir la imatge completa.
Després del fall del jurat del concurs del cartell i de saber que no havia resultat guanyador, l'autor envià la imatge al seu entorn familiar més proper. El que ha passat després no ho ha pogut controlar: de forma espontània la foto s'ha passat de mòbil a mòbil i ha donat el salt a les xarxes socials. Per què ha agradat tant? L'autor considera que «romp amb la imatge típica, és un cartell diferent, tots som conscients de que cal anar a una en la festa i tothom s'identifica amb el missatge». L'efecte viral que ha tingut la foto ha impactat al jove autor. «Ara la té tothom, i no m'importa, al contrari, estic molt content de que hagi agradat tant i que tothom s'identifiqui amb el missatge», explica. Marc Coll Moll, que és molt santjoaner, assegura que aquesta «ha estat la meva manera de contribuir en la festa».