El caixer sobreposat, Alex Alacis Riudavets,en el moment de recollir la bandera | Isaac Pons de Rosa

TW
4

Es Mercadal desperta avui diumenge disposat a continuar amb les seves festes de Sant Martí, després d'una llarga primera jornada de dissabte que s'estengué fins més enllà de la mitjanit.

Després d'un matí d'animació amb els gegants des Mercadal i amb activitats infantils, arribà el torn per a la qualcada. Instants abans de les 17 hores, el jove fabioler Francesc Gomila arribà a l'Ajuntament. Ja a dins, esperà que es fes la tradicional repicada de campanes per després dirigir-se a la balconada del Consistori, en companyia del batle Francesc Ametller. Allà li demanà «permís per començar les festes de Sant Marí», i rebent el vistiplau. «Mercadalenques, mercadalencs, que comenci la festa», exclamà la màxima autoritat municipal.

En aquest moment, el fabioler entonà el primer toc de fabiol, fent que el poble esclatés d'alegria.

Replec

Seguidament va començar el replec de la qualcada. El primer en sumar-se a la comitiva va ser el caixer sobreposat, Àlex Alacis, qui pocs minuts després ja era a les portes de l'Ajuntament per recollir la bandera. Un acte que enguany ha incorporat unes emocionades paraules del jove cavaller, qui acabà desitjant un bon Sant Martí a tothom.

Noticias relacionadas

El replec va continuar, incorporant la resta de membres de la qualcada, fins que uns minuts abans de les 18.15 hores, arribà el torn del caixer capellà, Joan Tutzó, qui es sumà a la comitiva darrera de la caixera pagesa Catalina Salom, i el caixer casat Josep Moll.
Ja només hi mancava recollir la caixera batlessa, Regina Sintes, qui a les 19 hores rebé de mans del batle el bastó de comandament a les portes de l'Ajuntament.

Un darrer caragol pels carrers del poble va servir de preludi del jaleo. Moments abans de les 19.30 hores, el caixer sobreposat diposità el penó a la tarima de la Plaça Constitució, i instants després la caixera batlessa i el caixer capellà, encetaren el moment més esperat: el jaleo.

Un dels detalls d'aquestes festes és el llaç blanc que els membres de la qualcada llueixen a la solapa esquerra, en record de Pedro Martí Mir, en Pedro 'del Toro', un cavaller emblemàtic de Sant Martí desaparegut fa molt poc.

Programa de les festes de Sant Martí (PDF)

Horaris del jaleo bus per les festes de Sant Martí (PDF)