TW
1

Amb repic de campanes i enlairament de coets, Fornells encetà la festa de Sant Antoni Abat. El ventet del nord ajudà a escampar la intensa calor i l'oratge va ser benvingut per les milers de persones desplaçades a Fornells per compartir la bulla festiva.

Puntual, el fabioler Isaac Triay Moll protagonitzà el primer toc a les cinc del capvespre al Local Social, una sonada que emocionà als fornellers i fornelleres. Mitja hora després, el batle Francesc Ametller lliurà la bandera a la caixera sobreposada, Maria Fuxà Coll, per donar pas al replec. Un a un es replegaren els caixers dels seus domicilis i els cavallers, l'últim, sobre les 18.30 hores, el caixer batle, Marc Riera Pallàs, qui pocs minuts després rebia el bastó de Francesc Ametller. La qualcada engalanà de festa els carrers de Fornells, despertant al seu pas, al ritme del fabioler i el cloc-cloc dels cavalls, l'emoció i sentiment de la festa.

Devers les 19 hores, l'Església obrí les portes a la comitiva, ja a peu, i acollí les Solemnes Completes que presidí el caixer capellà, Joan Tutzó, en honor al patró.

Noticias relacionadas

L'acte més esperat, el de l'esvalot dels cavalls en el Jaleo, s'inicià sobre les 20.10 hores. La plaça de s'Algaret era plena de gent embullada per gaudir dels bots i arronsades dels genets vora el mar. Els 46 caixers i cavallers integrants de la qualcada, el màxim permès en els protocols, protagonitzaren les tres voltes del Jaleo, amenitzat pels músics de la Banda de Música des Mercadal. El cos a cos dels cavalls i la gent va ser esvalotat i bullanguer, amb l'actuació destacada de la caixera casada, Mònica Martí, qui compartí protagonisme dins la Junta de Caixers, amb el seu marit i caixer pagès, Sebastià Garriga. La caixera fadrina, Maria Fuxà, portà el penó i el va fer onejar a cada bot, mentre que els caixer capellà i el caixer batle demostraren el domini dalt el cavall.

Un cop finalitzat el Jaleo, ahir sense canyes, la qualcada protagonitzà la volta de caragol per tot el poble, amb les portes de les cases i els cors dels fornellers oberts de bat a bat a la festa i a la multitud de visitants.

Un cop dissolta la qualcada, el fabioler tornà a replegar els caixers, i la comitiva es dirigí a la convidada de la caixer fadrina, excepte el caixer batle i la capellana. Ambdós van ser recollits després per la comitiva per dirigir-se a peu, acompanyats per la gent del poble, al Castell de Sant Antoni, on va tenir lloc la convidada de l'Ajuntament. L'acte acabava després de mitjanit, entrada la matinada.

Sense incidències
El primer Jaleo de les festes de Sant Antoni Abat, tot i que multitudinari, es va desenvolupar sense incidències destacables, segons confirma la Policia Local des Mercadal. La festa continuarà avui amb el toc de diana, a les 8.30 hores, que despertarà el poble en el seu dia gran.