D’esquerra a dreta, Cristòfol Bosch Salord, caixer pagès de Binigafull, Sebastià Allès Truyol, missatge del mateix lloc, i Joan Allès Truyol, missatge de Son Planes | Josep Bagur Gomila

TW
14

Cristòfol Bosch Salord, l'amo de Binigafull, diu que sempre havia tingut clar que si qualque dia el feien caixer pagès de les festes de Sant Joan, faria Homo des Be al seu cunyat petit. I així ha estat. Poc després de ser proclamat caixer pagès de tramuntana, el 9 de juliol de l'any passat, agafà per banda Joan Allès Truyol, germà petit de la seva dona Bel, i li amollà: «El vols dur?» Tan senzill com això. La resposta va ser igual de senzilla i contundent: «Sí». «Em vaig sentir molt content», diu qui passejarà l'anyell pels carrers de Ciutadella el proper 19 de juny. El mateix dia, el caixer pagès li va demanar al seu cunyat major i missatge, Sebastià Allès Truyol, si volia fer d'ajudant. I la resposta també va ser afirmativa.

Enguany a Binigafull tot queda en família. El caixer pagès de tramuntana, en ser el més vell, li toca posar l'anyell de raça menorquina i ja en té un ranxo de triats. Els germans Joan i Sebastià encara no han començat a entrenar, però serà prest -per Pasqua- quan s'hi posaran de valent.


Arrels pageses

Noticias relacionadas

S'Homo des Be, Joan Allès Truyol (Ciutadella, 1983), té 32 anys i és fadrí. Fa cinc anys que fa de missatge a Son Planes, l'amo del qual és Pau Bosch Salord, germà del caixer pagès de Binigafull. També havia fet de missatge a ses Arenetes, lloc pel qual és conegut son pare, Sebastià Allès, durant anys cavaller de la qualcada. En Joan calça un 42 de nombre de peu, medeix 1,78 metres d'alçada, pesa 79 quilos i està preparat físicament per traginar l'anyell a les espatlles durant tot el Diumenge des Be. Ha participat a la qualcada en deu anys diferents.

El seu germà Siscu Allès Truyol ja va ser s'Homo des Be el 1999 i l'altre germà, Carlos, va fer d'ajudant el 2001. El mateix paper farà Sebastià Allès Truyol (Ciutadella, 1973), de 42 anys, casat amb Mari Coll Moll i pares d'una filla. L'ajudant de s'Homo des Be d'enguany va entrar com a missatge quan el seu cunyat agafà el lloc de Binigafull. Ha sortit a la qualcada durant 18 anys diferents. Els dos germans van fer de criats del caixer senyor en el bienni 2010-11.

Ambdós confien en els consells que els pugui donar el caixer pagès i cunyat. De fet, Cristòfol Bosch Salord té experiència personal i familiar en la festa. El 1991 va fer d'ajudant de s'Homo des Be, quan feia de missatge a Son Salomó. És un dels cavallers de mitjana edat amb trajectòria a la qualcada. El 2010 va substituir el seu cosí Pau Bosch, l'amo de ses Tavernes, en el paper de caixer pagès per motiu de dol. El 2012 va ser s'Homo des Be, quan el seu germà Pau Bosch, l'amo de Son Planes, va ser el caixer pagès. A les portes de la primavera, a Binigafull ja es respira un ambient d'entusiasme: queden manco de tres mesos perquè el fabiol soni el Diumenge des Be. Un dia que tots tenen al cap.