La qualcada compta enguany amb 121 cavallers, trenta més que l’any passat

TW
0

La Junta de Caixers de Sant Bartomeu es renova amb cares conegudes o bé de la qualcada o bé d'anteriors celebracions. Enguany la comitiva està formada per 121 cavallers, trenta més que l'any passat, i 88 cavalls.

El regidor Vicent Coll serà el màxim responsable com a caixer batle deu anys després de presidir-la per primer cop. L'acompanyarà el rector des Mercadal Joan Tutzó, que repeteix com a caixer capellà per segon any consecutiu. Oscar Salas portarà la bandera, el seu somni des que participa en les festes. El sobreposat és dels més joves, juntament amb el fabioler en Joan Mir que encapçalarà la qualcada, per quart cop.

Pels caixers casat i pagès tot queda en família. En Pedro Martí compartirà els actes de la festa amb el seu germà en José, nomenat caixer pagès després que Josep Bosch Truyol renunciés al càrrec per motius personals.

El lloc d'Avall , que porta la família Martí Marqués, ha patit problemes enguany amb els seus cavalls, per la qual cosa en José i son pare, el caixer més veterà de la qualcada, sortiran amb cavalls que els han deixat.

D'altra banda, la Junta de Caixers ha organitzat l'exposició «Sant Bartomeu, avui» al local de l'Auba en motiu dels 30 anys en què es van aprovar els actuals protocols de les festes. La mostra, oberta fins avui, pretén ensenyar l'evolució de la celebració i el significat dels moments més simbòlics.


Programa de festes

Dilluns, 22 d'agost

A les 18.30 h. Cercavila amb els gegants de Llucmaçanes i la Batucada de Ferreries.

A les 21 h. Pregó de les Festes a càrrec del Grup Escolta Sant Bartomeu al Pla de l'Església, al qual l'agrupament convida a tots els antics escoltes a assistir-hi portant el fulard.
A continuació, Concert de la Banda de Música de Ferreries, dirigad pel mestre Joan Colom.

A les 22.15 h. Ball de Caixers, amenitzat pel grup Blue Moon al carrer Nou.


Dimarts 23 d'agost

A les 12 h. El batle de Ferreries Josep Carreres Coll entregarà la bandera del patró Sant Bartomeu al caixer sobreposat Óscar Salas Coll. Tot seguit tindrà lloc el primer toc de fabiol a càrrec de Joan Mir Arguimbau i el batle lliurarà al regidor Vicent Coll Pons el bastó de batle. Després la Banda i la Coral Clau de Sol interpretaran l'Himne de Ferreries i la Junta de Caixers es dirigirà al geriàtric per retre homenatge a les persones grans. Quan la comitiva acompanyi el caixer batle i la capellana a ca seva la resta de caixers repartiran pel poble les candeles tradicionals.

A les 16 h. Repicament de campanes i llançament de coets abans que la comparsa de capgrossos surti de l'Ajuntament per animar els carrers acompanyada de la Banda de Música de Ferreries.

A les 16.45 h. El fabioler recollirà el caixer sobreposat i junts aniran a demanar permís al caixer batle per iniciar la qualcada. Al llarg del recorregut pels carrers del poble recolliran el caixer pagès, José Martí Marqués, i el caixer casat, Pedro Martí Marqués dels seus domicilis i després aniran tots junts a la Rectoria, des d'on s'incorporarà a la qualcada el caixer capellà Joan Tutzó, i finalment al carrer de Sa Sínia, on arreplegaran el caixer batle, que presidirà la comitiva en direcció a l'Ajuntament del municipi.

A les 19h tindrà lloc l'esperat Jaleo al Pla de l'Església, després del qual es voltarà pels carrers de Sant Bartomeu, sa Font, Nou, plaça de Menorca, Pau Pons, sa Font, Nou, plaça de Jaume II i Pla de l'Església, tal com marquen els protocols. Seguidament s'oficiaran les Completes en honor a Sant Bartomeu.


Dimecres 24 d'agost

Noticias relacionadas

A les 8.30 h. Diana pels carrers del poble amb la Banda de Música i la comparsa de capgrossos.

A les 8.45 h. Començarà el replec de la qualcada de Sant Bartomeu.

A les 11 h. Es celebrarà el jaleo al Pla de l'Església i es lliuraran les canyes verdes amb la cullereta de plata. Posteriorment es faran les voltes pels carrers tal com marca el protocol i la comitiva de caixers i cavallers es dirigirà a l'Església de Sant Bartomeu per asssistir a la Missa Solemne juntament amb la corporació municipal en ple i les autoritats convidades. Durant la celebració religiosa es repartirà l'aigua-ros per les cases del poble.

Després de la Missa Solemne es celebrarà la Beguda dels Caixers a l'Ajuntament, en el transcurs de la qual la Banda de Música interpretarà peces del repertori festiu. Un cop acabat l'acte els caixers acompanyaran el caixer batle i el caixer capellà als seus domicilis per acomiadar-los i la resta de la Junta de Caixers encapçalarà la qualcada per acompanyar al caixer sobreposat a ca seva, retornar el penó a l'Ajuntament i escoltar el darrer toc de fabiol fins l'any que ve.

Al capvespre es repartirà l'aigua-ros per les cases de Ferreries.

A les 20 h. Espectacle infantil a càrrec del grup d'animació de l'Hotel Sol Melià a la plaça d'Espanya.

A les 21.30 h. La festa segueix amb l'actuació musical del grup Es Bastió de s'Illa.

A les 23 h. Tot el poble a moure l'esquelet en la Revetla,amb el grup Blue Moon as Mur, al carrer Nou.

A les 24 h. Més música pels que vulguin seguir la festa amb els grups Sarau i DJ Ritmo Menorca FM al camp de futbol.


Dijous 25 d'agost

A les 10 h. Missa en record als vesins i vesines que han mort en el transcurs de l'any, que s'oficiarà a l'Església de Santa Maria.

A les 11 h. Paròdia del Jaleo amb el Jleo d'Ases al Pla de l'Església.

A les 14.30 h. Festa de l'Espuma a la plaça d'Espanya.

A les 19.30 h. Espectacle infantil Zum Zum, a càrrec de la companyia La Tresca i la Verdesca al carrer Nou.

A les 22.30 h. Gran Revetla popular amb la popular Orquestra Huracán i Garden of Eden a la plaça d'Espanya.

A les 24 h. Es despediran les festes de Sant Bartomeu tot llançant focs artificials i la traca final de festes al camp de futbol. La revetla, però, promet seguir al llarg de la nit fins que el cos del més santbartomeuer aguanti.