La magnificència del cavall tornava a fer-se visible en l’entrada al pla de l’església | Maite Carles

TW
0

El so dels coets i el repic de les campanes a les quatre del capvespre posava sobre avís als últims despistats: Ferreries era oficialment territori de festa des de les dotze del migdia. Llavors el batle Josep Carreras entregava la bandera del patró Sant Bartomeu al caixer sobreposat, un il·lusionat Oscar Salas, i la tonada del fabiol d'en Joan Mir indicava que els cavalls, l'arena i la bulla tornarien a dominar un any més els carrers del poble. L'ambient feia pal·lès que els ferreriencs i ferrerienques acompanyarien la qualcada amb passió per viure el que després compartiran com a records de la memòria col·lectiva.

La Banda de Música, dirigida per Josep Colom, animava la colorida comparsa de capgrossos que sortia de l'Ajuntament per caldejar el poble en les hores prèvies al jaleo. Aquests moments, més tranquils, eren ideals perquè els veïns més menuts poguessin familiaritzar-se amb la bellesa que envolta els símbols d'una comitiva que a poc a poc s'anava constituint mentre es recollia a la Junta de Caixers.

Noticias relacionadas

El centenar de cavallers s'aturaven a les finestres al crit d'una «capadeta» de camí cap al Pla de l'Església, on tindria lloc el moment central de la festa després que la qualcada es completés amb el caixer capellà Joan Tutzó i el caixer batle, Vicent Coll, que duia en ordre una qualcada que va entrar a les set en punt en una plaça a rebentar, on l'emoció es llegia en les cares de la gentada.
Que Sant Bartomeu caigués entre setmana no va dissuadir a turistes ni als de fora poble a unir-se a la festa i a un jaleo on uns genets acalorats van demostrar la seva gran destresa sobre el cavall. La primera entrada a la plaça, abraçats i al galop, impactava tant al ferrerienc més veterà com al públic que vivia el sentiment del poble per primera vegada.

La festa s'accelerava i l'exaltació s'apoderava de la multitud mentre es ponia el sol i la comitiva seguia el recorregut un cop el jaleo va deixar de sonar: del carrer Sant Bartomeu per sa Font, la plaça Menorca, Pau Pons i tornada altre cop al Pla de l'Església per a acabar les voltes tal com marca el protocol de les festes.

L'epicentre de la bulla s'anava movent cap a la Plaça Espanya després de les solemnes completes en honor a Sant Bartomeu. L'ofici religiós posava punt i apart a la celebració que, torna arrencar avui de bona hora al toc de diana, que despertarà els carrers abans que comenci el replec de la segona jornada d'un intens Sant Bartomeu.