TW
0

El Col·lectiu Folklòric de Ciutadella presenta demà un nou exemplar dels seus "Quaderns de Folklore", un treball realitzat per Joan Janer (Ferreries, 1957) i que duu per títol "Malnoms i sobrenoms de Ferreries". Fa més de mig any que Janer treballa en el número 91 de la col·lecció.Què trobem al llibre? És un recull de malnoms i sobrenoms de Ferreries. En total n'hi ha 558, tant d'actuals com de més antics. La majoria són de l'any 1900 cap aquí.

Què caracteritza els malnoms?
Tot el que són malnoms, sobrenoms o àlies formen part de l'antroponímia i té relació amb els noms populars de les persones. Acostumen a fer referència a un origen o a un lloc, com per exemple, en Miquel de Son Granot. O també sobre oficis o càrrecs, qualitats físiques, defectes i fins i tot anècdotes o habilitats, com pot ser Mansbones o Tiquitec.

Hi ha molts malnoms malsonants?
Sí. És una cosa inherent a la condició humana, n'hi ha de malsonants. S'entén que les persones es puguin molestar amb aquests malnoms. Però açò és un estudi, ningú s'ha de sentir ofès. Al llibre hem posat tot el que hem pogut però en cap cas per molestar.

Avui es posen tants malnoms com anys enrere?
Se'n posen però sembla que tenen un altre caire. Antigament hi havia malnoms més humorístics, més divertits. I molts noms o llinatges actuals provenen d'aquells malnoms o sobrenoms. Aquells que tenen Ferrer o Fuster de llinatge els ve d'expressions com en Miquel es ferrer. Açò avui no es dóna. Avui en dia estan més relacionats amb els mateixos noms, diminutius, deformacions del nom, males pronunciacions.

Així perd el sentit que tenia antany?
Abans era una cosa viva. Al llibre de Sagraments, de batejos o defuncions, s'hi pot veure com els propis capellans, al costat del nom de la persona posaven el malnom, i fins i tot posaven abans el malnom que el llinatge oficial.

Com s'ha realitzat l'estudi?
Primer ens vam asseure amb la meva dona, pensant carrer per carrer, casa per casa, els malnoms que recordàvem. Després vaig mantenir xerrades amb gent, sobretot d'edat, i després amb la consulta d'alguns documents.