Classes. Shaskia Quiñónez ensenya dansa, Tomé Olives piano i Anna Hilari percussió

TW
0

Na Laura, en Rubén, na Rosa, en Pedro i en Llorenç tenien ahir classe de dansa a Sant Lluís, a l'Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics. Es mouen, serpentegen pel terra, fan estiraments. De sobte, la mestra els demana que es moguin gaudint de la música i na Cati, que pateix sordesa i mudesa ofereix una expressivitat i una habilitat artística sorprenent.

Aprendre moviments, ballar, fomentar la coordinació i la psicomotricitat, participar en activitats de grup i ser acceptats tal i com són, formen part dels ingredients que cuinen setmanalment dins l'aula alguns dels usuaris del centre ocupacional Bintaufa. Els seus rostres reflecteixen felicitat, alegria, agraïment i sobre tot tendresa cap a les persones que han fet possible una activitat com la que estan protagonitzant.

Aquest projecte dirigit a persones amb alguna discapacitat intel·lectual ofereix classes de dansa i de música (piano i percussió). És una iniciativa pilot que ha posat en marxa l'Ajuntament de Sant Lluís amb el patrocini de Sa Nostra. La iniciativa va ser proposada per la mare d'un jove discapacitat, en Rubén, qui, amant de la música, ha arribat a participar en una audició de piano i percussió amb resultats excel·lents.

El projecte, que es va inaugurar a principis d'aquest curs, ha arribat a 14 persones, vuit d'elles a classes de dansa i unes altres vuit a música, ja que un parell assisteix a ambdues propostes. Cal recordar que hi participen gairebé la meitat dels usuaris del centre ocupacional Bintaufa, que són 29.

El director de zona de Sa Nostra a Menorca, Germán Sintes, va explicar ahir que el patrocini de l'activitat procedeix dels beneficis de l'entitat. Es va decidir mitjançant el programa "Participa", pel qual es demanava als clients quines eren les preferències per a la destinació dels beneficis obtinguts. "Aquesta proposta és l'exemple més clar del perfil d'activitats que els clients van demanar per donar cobertura", afirma. Per la seva banda, el batlle de Sant Lluís, Llorenç Carretero, es va mostrar molt emocionat per la solidaritat que ha demostrat l'entitat bancària apostant per projectes "que et fan sentir útil dins la societat".

El president d'ASINPROS, Manuel Solá, va assegurar que no havia pogut assistir a les classes fins el moment "i només amb veure els seus rostre i les seves rialles, ja ens estan agraint haver apostat per ells". A més, va destacar els beneficis que proporcionen aquests tallers, no només en aspectes psicomotrius sinó en l'assumpció de nous rols que s'adquireixen un cop surten del seu ambient habitual.

Els professors, Shaskia Quiñónez (dansa) i Tomé Olives (piano), reiteraren "el gratificant que és treballar amb persones que estan entregades al màxim, que tenen ganes d'aprendre. Ells també ens han ensenyat moltíssim". En dansa, els alumnes aprenen a partir de ritmes contemporanis i africans però sempre sota la premissa de la improvisació. A les classes de piano s'estan adquirint els conceptes de fort i fluix, agut i greu, així com l'aprenentatge de com seure adequadament, la coordinació i la memòria, entre altres. Tomé Olives va reiterar la importància de no parlar d'integració sinó més bé d'acceptació, conceptes pels quals Sant Lluís ja ha allargat la mà, per tal de dansar al ritme de la il·lusió.