Saló gòtic. Les autoritats de l’Illa i el bisbe de Menorca assistiren a l’acte institucional que es celebrà ahir de forma solemne a Ciutadella - Gemma

TW
0

El públic que ahir omplí el Saló Gòtic en l'acte institucional de Sant Antoni va poder gaudir d'una vertadera lliçó magistral, didàctica i entenedora, sobre el valor de l'educació en un moment de canvis i incerteses. Pilar Benejam Arguimbau (Ciutadella, 1937), catedràtica emèrita en Pedagogia, aprofità el marc de la Diada per a reflexionar davant autoritats i ciutadans sobre la necessitat que la societat menorquina es prepari per als reptes del demà.

"El futur del nostre poble dependrà del nivell d'educació dels menorquins". Va ser una de les frases que sintetitza el missatge d'una professional que ha dedicat la vida a la docència i a l'ensenyament. "Actualment vivim temps de canvi i d'incertesa degut als excessos del capitalisme neoliberal i global i a la deshumanització d'alguns dels valors que el sistema promociona. Tanmateix, de moment, no s'albiren models alternatius que semblin més equitatius i probables", manifestà. En aquest sentit, com a prova de les dificultats d'arribar a acords globals per rectificar tendències negatives, la ponent recordà "el fracàs ben recent" de la conferència mundial de Copenhaguen sobre el clima.

"El nostre poble s'ha de preparar per a un futur incert que segurament serà diferent al món que ens ha tocat viure fins ara, però que no necessàriament ha de ser pitjor, perquè el futur el construeixen les persones i sobre el futur no hi ha res prescrit", afirmà. Per a que els menorquins tenguin possibilitats d'encarar el demà, Pilar Benejam reivindicà tres punts bàsics per a preparar les noves generacions, açò sí, amb la col·laboració de la societat, les famílies i l'escola: Els futurs ciutadans han d'aprendre a pensar per sí mateixos; aprendre a treballar en equip i aprendre a ser emprenedors.

"A pensar s'aprèn pensant, com a nedar s'aprèn nedant i a cosir cosint. No es pot aprendre a pensar passant hores passivament davant la tele, fent jocs d'habilitats amb una maquineta o repetint el que diu el text. S'aprèn a pensar estudiant. Cal canviar l'aprenentatge tradicional basat en l'acumulació d'informació, en un aprenentatge que transforma la informació en coneixement, en capacitat de pensar", assenyalà. En aquest sentit, segons la pedagoga, en el futur aprendre a pensar serà bàsic per poder treballar. "Aprendre a pensar és fonamental per a la defensa de la persona humana en front el domini i la seducció de mitjans molt poderosos, com la publicitat. A prendre a pensar és bàsic per la salut del sistema democràtic".

Així mateix, la conferenciant apuntà que per afrontar i donar resposta a problemes nous "cal comunicar-se amb els altres, dialogar. El diàleg suposa pensar que les raons dels altres poden ser tan autèntiques com les nostres i demana un pensament reflexiu i crític, i profundament humanístic. El futur imposarà el treball en equip". Benejam reclamà la necessitat de "preparar per emprendre", que vol dir passar de la reflexió a l'acció. I posà un exemple senzill: ensenyar els fills els camins perquè puguin resoldre per si mateixos els problemes en comptes de donar-los la solució. "El treball de futur demanarà coneixement, iniciativa, creativitat, eficàcia i col·laboració, i la convivència humana demanarà més democràcia". Tot i els reptes futurs per a la societat menorquina, l'aportació de Pilar Benejam finalitzà amb un desig esperançador. "Tant de bo, d'aquí a uns quants d'anys, el dia de Sant Antoni, puguem celebrar que el poble de Menorca s'ha anat apropant cada vegada més a aquesta democràcia vertadera: que gaudeixi d'una treballada i merescuda llibertat; d'una convivència basada en el diàleg; d'un grau, sempre en increment, de participació en la vida pública; i de la capacitat d'emprendre accions que portin a la prosperitat i al benestar de tots els ciutadans. Voldrà dir que el poble de Menorca haurà conquistat el futur".

La intervenció de Pilar Benejam va ser ovacionada pel públic i després de la sessió rebé nombroses felicitacions per les seves aportacions. L'acte institucional de Sant Antoni a Ciutadella comptà amb la presència de Joana Barceló i Albert Moragues; el president del Consell, Marc Pons, i consellers; del director insular de l'Administració General de l'Estat, Javier Tejero; dels batles; i de Salvador Giménez Valls, bisbe de Menorca.