Sortida. La processó cívico-religiosa inicià recorregut en una plaça plena de paraigües. La pluja incidí amb una menor presència de gent - Gemma

TW
0

A la mateixa hora que a la Catedral el poble de Menorca iniciava la celebració de la solemnitat de Sant Antoni, la Policia i els bombers es desplaçaven d'urgència al carrer de ses Andrones per actuar davant un incendi amb ferits. La proximitat del lloc del sinistre al temple feia que l'olor a cremat es sentís a l'entorn de la Plaça de la Catedral.

Mentre es celebrava l'Eucaristia, a ses Andrones els serveis d'emergència feien el possible per salvar la vida de dos joves que romanien a l'interior de la casa inconscients. Els metges van poder reanimar un dels ferits, però no van poder fer res per la vida de l'altre jove de tan sols 15 anys. Tot el que succeïa a ses Andrones passà desapercebut a l'interior del temple, fins que algunes de les autoritats presents a la missa reberen la notícia discretament pel mòbil o pel boca a boca. L'equip de l'emissora COPE, que retransmetia en directe la celebració de l'Eucaristia, va comunicar als oients la notícia de l'incendi i la mort del jove. Inicialment, la informació era confusa i els gestos de consternació i desconcert de les autoritats transmetien que passava alguna cosa. Abans de la benedicció final, el bisbe de Menorca, que presidí l'Eucaristia, comunicà als presents el fet luctuós i demanà una pregària. Monsenyor Salvador Giménez anuncià que la processó es celebraria sense música i cants en senyal de dol.

Les portes de la Catedral s'obriren a les 12.20 hores, amb una plaça plena de paraigües. La pluja feia acte de presència en un dia ennuvolat. L'aigua, però, no impedí la sortida de la comitiva cívico-religiosa del temple. A les 12.40 hores començà el recorregut de la processó, amb el regidor de major edat, Jordi Salord Bosch, al capdavant portant el penó; i seguit de Joana Gomila i Guillem Bosch. Darrera els genets, anaven els músics, que com a fet insòlit, desfilaren sense sonar els instruments, com tampoc interpretaren la "Marcha real". Darrera la Banda, desfilà la imatge de Sant Antoni Abat, portada per quatre homes, seguida del clergat i el bisbe Salvador Giménez, acompanyat del vicari general, Rafel Portella, i el rector de la Catedral, Gerard Villalonga. Darrera l'estament religiós, desfilaren els representants de la societat civil, amb Joana Barceló, Albert Moragues, Marc Pons i la batlessa Pilar Carbonero, amb Javier Tejero, consellers i batles, entre d'altres autoritats. Com a anècdota, la consellera Noemí Gomila anà del braç del conseller Joan Lluís Torres degut a una lessió al turmell que li dificultà caminar.

Com a novetat, la processó va discórrer pel carrer Sant Joan Baptista fins a la Plaça d'Artrutx, i d'allà, pel marge interior de sa Contramurada, fins ses Palmeres. El canvi de recorregut va venir motivat per les obres del Plan E a l'avinguda central. Eren les 12.56 hores, quan la regidora més jove de Ciutadella, Juana Mari Pons, donava els Tres Tocs a una plaça de ses Palmeres atapeïda de gent, un acte tradicional i arrelat en record de l'arribada el 1287 de les tropes d'Alfons III a les portes de la capital de l'Illa i que representà la incorporació de Menorca a la cultura occidental.

La processó continuà el seu recorregut tradicional en silenci fins a la Catedral, enguany amb l'únic so de la campaneta de Sant Antoni que es feu sentir pels carrers de la ciutat i la renou de les potes dels cavalls sobre l'emmacat. A les 13.15 hores, el regidor Jordi Salord lliurà el penó a Juana Mari Pons. La Catedral acollí el final dels actes solemnes, amb el comiat del bisbe i el cant del "Salve Regina" davant la imatge de Maria.