Esdeveniment. Na Francisca va estar acompanyada per familiars i amics per celebrar els seus 100 anys

TW
0

Isaac Pons de Rosa Ciutadella
"No he fet res, només vida normal i fent molta feina per pujar els meus fills". Aquesta és la recepta que ha seguit Francisca Cabrisas Gili "de Can Setis" durant tota la seva vida, i que li ha valgut per arribar als 100 anys.
Tal dia com ahir però del 1908 va nèixer a Ciutadella aquesta centenària, que recordava les peripècies que ha viscut al llarg de tots aquests anys. Envoltada per familiars i coneguts, na Francisca va bufar les espelmes amb força i molt contenta per l'efemèride.

Cinc generacions
A més, a la celebració del centenari s'hi va afegir el fet de tenir presents cinc generacions juntes. Així, a banda de na Francisca, hi eren presents la seva filla Miguelina Zarzosa Cabrisas, el seu nét Juanjo Murcia Zarzosa, les seves besnétes Eva i Nereida Murcia Moll, els besnéts Borja i Sergio Vilafranca Murcia (fills de Conxita, ja desapareguda), i la filla d'aquest darrer i rebesnéta de l'homenatjada, Lucía Vilafranca Moyà, que prest farà 20 mesos.

Na Francisca estava molt contenta, ja que per a l'ocasió es van desplaçar des de Palma i Barcelona diversos familiars, alhora que va rebre telefonades des d'Andorra, on hi té néts. L'àvia centenària va rebre també una visita sorpresa, la del seu germà, en Colau, més conegut com "en Clauer", que té 92 anys. Feia set anys que no es veien, pel que van poder xerrar distesament durant una bona estona.

Un homenatge se li va fer també per part de l'Ajuntament de Ciutadella. L'alcalde Llorenç Brondo i els regidors Biel Cardona, Pilar Carbonero i Milagros León es van desplaçar fins al domicili per felicitar la protagonista.

Casada amb Julio Zarzosa, van viure plegats a Bilbao (d'on era ell), Barcelona, Madrid i Andorra, per circumstàncies laborals del seu marit. Van tenir tres fills, Miguelina, Julio i Conxa, en una època de la que recorda especialment la seva etapa a la Ciutat Comtal. Allà "ens va agafar la guerra, i mentre tiraven bombes damunt Barcelona em va tocar anar fins a la plaça a cercar ous, arròs i patates", recorda. Admet la centenària que té "una història molt llarga", per les coses que ha viscut, com la febre de Malta que va patir el seu home per beure llet de cabra crua, i que el va tenir mig any al llit. Però ahir era dia de celebració, i la família li tenia preparat un pastís amb un 100 ben gran, perquè na Francisca bufés unes espelmes que no s'apaguen tots els dies.