TW
1

Autofitxa
Em dic Marga Llovet Enseñat. Vaig néixer a Barcelona el 1967, el meu avi era menorquí i visc a Maó des que tenia 7 anys. Estic casada i tenc dos fills, Marina d'11 i Abel de 8 anys, i els dos han descobert el gust per la lectura. Som professora de castellà a l'Institut Josep Miquel Guàrdia d'Alaior.

Llucia Pons Maó
Com ha estat la creació del Grup de lectura de la Biblioteca de Maó?
Realment va ser Ponç Pons qui em va dir que des de Cultura cercaven algú que coordinàs el grup i van pensar en jo perquè sabien que m'agrada molt llegir i vaig acceptar encantada.

Com s'han organitzat?
Es va obrir una llista a la biblioteca pública de Maó i sorprenentment s'hi van apuntar 36 persones. Llavors vam engegar una enquesta per saber les preferències dels lectors i vam establir que ens trobaríem cada mes un dimecres a les 20 hores. Ja hem elegit les lectures que farem durant aquest curs, es van triar un total de nou llibres dels que disposàvem en quantitat perquè així la gent no se'ls hagi de comprar. També en algunes ocasions compararem un llibre amb la pel·lícula, com per exemple "El noi del pijama de ratlles". La gent ha respost molt bé i les reunions són molt amenes.

Quin perfil tenen els lectors del grup?
El que he vist és que a Menorca realment hi ha molt inquietud lectora i el perfil de la gent és realment ampli, hi ha professores de llengua, hi ha dones retirades a qui els agrada molt la lectura, i també alumnes de batxillerat. Hi ha gent de tots els oficis i de totes les edats, la majoria emperò són dones.

Tindran també autors convidats?
Sí, la següent lectura és la del llibre "Els Nikolaidis" i esperam que Josep Maria Quintana pugui assistir a la nostra trobada del 21 de gener. Pel mes de maig esperam també poder comptar amb Baltasar Porcel qui encara ens ha de confirmar la seva presència ja que llegirem el seu darrer llibre "Cada castell i totes les ombres".

I també veuran pel·lícules.
Sí, és interessant, el llibre sempre et dóna peu a imaginar moltes coses, la pel·lícula t'ho dona tot fet. Mai t'agradarà tant una pel·lícula si has llegit primer el llibre perquè és diferent, el llibre està més carregat de detalls. També veurem la pel·lícula "84 Charing Cross Road" havent llegit el llibre.

En aquests moments hi ha deu grups de lectura a tota Menorca, quin profit se'n treu de compartir la lectura?
Compartir la lectura és molt enriquidor, quan llegeixes vols comentar el que t'ha agradat o el que no amb algú altre i el grup de lectura és ideal per açò perquè són moltes les persones amb qui ho pots compartir. Tothom diu els seus punts de vista, les seves opinions, a favor i en contra també, cadascú indaga en el llibre de manera diferent i aporta la seva visió. Entre tots els grups lectors de Menorca hi ha una trobada programada per al dia 30 al Recinte Firal des Mercadal i es comentarà una lectura "La caverna" de Saramago i com a convidat assistirà Joan Francesc López Casasnovas.

Què es perden els no-lectors?
Llegir té un punt màgic, quan llegeixes te crees un univers particular, vius vides d'altres persones i açò només t'ho pot donar la lectura. Qui no llegeix es perd tot açò.