TW
0

MERCÈ PONS Alaior

Com se li va ocórrer dedicar-se a la licoreria?

Feia molts d'anys que noltros donàvem mandarines al germà Bernat de La Salle perquè ell tenia molt bona mà per fer licor. A l'hort tenia arbres que em feien moltes mandarines de pinyol i va venir una època que no es venia gairebé gens. Amb allò que les havíem de tirar vaig anar al germà Bernat i li vaig explicar la situació. A partir de llavors vaig parlar amb alguns restaurants que em van assegurar que oferirien aquest licor fet a l'Illa i així vaig començar. D'això fa 18 anys.

I de llavors, com va evolucionar?

Els primers anys en solíem fer entre 300 i 400 litres però de mica en mica que la cosa anava cap a més, vam decidir que havíem de posar-nos al dia i fou quan vaig muntar la fabriqueta. Un any, vaig anar a la feria Baleart de Palma i vaig obrir els ulls que també en podia fer d'altres sabors i fou quan vaig posar en marxa el de melicotó, taronja i llimona. A una biblioteca vaig trobar una recepta casolana que explicava com es feien les herbes però deia un pessiguet d'això i una cullerada d'allò altre i així no podíem saber com fer-les.

I com va aconseguir la recepta definitiva?

Amb les 18 herbes que hi anaven vam fer 18 maceracions i vam anar afegint unes gotes d'aquesta i unes altres d'aquella fins aconseguir el sabor precís. Vam arribar a la fórmula i d'allà ho vam convertir en grams. Curiosament, avui en dia s'estila més beure herbes que xupito. Abans era a l'inrevés.

Quin és el procés d'elaboració del licor?

Es posa una part d'aigua i una de sucre dins aljubs i després s'hi afegeix la fruita de forma proporcional. La fruita va baix i quan es va macerant arriba que sura i es queda ben seca. Respecte les herbes, és similar encara que posem les herbes que més busques fan en talecs per no deixar restes. Algunes de les herbes que hi van són el pi, el taronger, l'eucaliptus, el mandariner, el llor, l'herballuïsa, la menta, el te, la camamil·la, el poriol, l'anís i el cafè, entre altres.

El mercat és principalment illenc o s'importa el producte?

Principalment és illenc perquè es va aturar l'exportació a causa de les restriccions en vols aeris. No et pots emportar una botella dins la maleta. A causa d'això hem perdut un 60 per cent de les vendes. Som molt crític en aquest sentit perquè el Govern va donar opcions i Mallorca i Eivissa las van saber utilitzar. S'han creat unes capses amb botelles de begudes alcohòliques autòctones que es poden dur a l'avió i a Menorca, res de res.

Quants de litres se'n poden arribar a vendre?

La mitja està en 35.000 o 40.000 botelles a l'any.
M'imagino que a vosaltres us deu agradar fer una copa de licor fet vostro...
Mira si en bevem poc, que vegades ve gent a casa i ni tan sols no tenim una botella per convidar.