TW
0

maria solá Maó
Un jove de 24 anys que marxa a estudiar art dramàtic a Barcelona a l'any 1972. Es tractava d'una pràctica poc habitual en aquell temps...
Sí, a Menorca no hi havia ningú que ho hagués fet abans, crec que vaig ser el primer en anar a estudiar art dramàtic a Barcelona. Vaig començar a fer teatre a l'Illa de molt jove i, amb el temps, em vaig adonar de que, en realitat, no tenia gaire idea. Així vaig decidir estudiar i aprendre. Jo ja estava casat i tenia un fill així que tota la família vam marxar. Posteriorment la meva dona també va començar a estudiar art dramàtic.

Què és el que més li atreu d'aquest art?
Jo sóc una persona molt passional. Necessito anar més enllà del que toquen les mans, endinsar-me en un món imaginari. Em vaig decidir pel teatre, que em sembla fascinant.

Quins records guarda de la seva experiència amb Els Joglars?
Era una època en la que hi havia molt de foc al carrer. Durant la transició havia moltes coses per dir i per fer. Quan vaig acabar d'estudiar em vaig presentar a unes proves de la companyia i vaig ser un dels afortunats. El director, Albert Boadella, estava exiliat a Perpinyà i des d'allà va reconvertir el grup. Amb Els Joglars vaig fer només tres espectacles ja que assajàvem durant mig any i després fèiem 300 o 350 actuacions. Les gires duraven tres mesos i anàvem per tota Espanya i per tota Europa: a França, Itàlia, Alemanya o Bèlgica, entre molts altres. Era un teatre molt compromès, polític, molt divertit i visual.

Per quin motiu va decidir tornar a l'Illa?
Després de fer feina amb l'elit teatral em va fer por tornar a fer feina en muntatges més petits. Arribats a aquest punt, vaig decidir fer un parèntesi i tornar a Menorca. Primer vaig viure a Ciutadella, on vaig dirigir l'obra "Momo" amb la companyia Groc, que acabava de néixer. Posteriorment vaig anar a viure a Maó i vaig entrar a La Clota.

En quin punt es troba actualment La Clota?
Ara per ara ens trobem en una situació de bifurcació. Arran de tots els avenços artístics i els nous conceptes, ens hem vist obligats a donar l'oportunitat de treballar a Menorca als joves que han estudiat art dramàtic. Així La Clota s'ha obert creant una productora que s'anomena Moll Oest Espectacles, que té uns criteris més professionals.

Tenen qualque projecte en marxa?
Enguany presentarem l'espectacle "El solitari oest" de Martin McDonagh, una coproducció amb una productora mallorquina. A més hi ha altres projectes però ara estem negociant amb el Consell el tema dels ajuts.

Com valora la inquietud teatral dels menorquins?
Menorca és una font permanent d'entusiasme cultural. Això sempre existirà perquè els menorquins som molt creatius. Tot i així, ara hi ha molta més oferta d'oci i, per tant, hi ha menys gent que s'interessa pel teatre, agafant una naturalesa lògica pels temps que vivim.