TW
0

Llucia Pons Maó
En què consisteixen els espais familiars que ofereixen les escoletes?
És un espai adequat als més petits que afavoreix la trobada també de les famílies que es troben i parlen de les situacions que viuen amb els seus fills, dels dubtes, pors, o senzillament comenten el que estan vivint. El nostre paper no és dir el que han de fer sinó d'organitzar i conduir les seves converses. Per exemple si una mare dóna de mamar al seu fill i no sap fins quan, pregunta, noltros demanam a la resta com ho han fet i així compartim experiències. Se tracta de trobar la resposta entre tots, també tenim una biblioteca i els donam articles o recomanam webs. Quan acaba la sessió recollim els temes que s'han tractat i que són més interessants.

A quins fillets i filletes es dirigeixen els espais familiars?
Són per fillets no escolaritzats i està obert a tothom. A Maó vam optar perquè dues escoletes comencessin amb nadons amb els massatges i dues altres, com Es Busquerets, acullen els fillets d'entre 1 i 2 anys.

Quines activitats s'hi fan?
Amb els de nadons tenim el que deim paneres de tresors on els oferim objectes quotidians amb diferents textures que anar descobrint i experimentant com cordells, tubs, cartrons, trossos de tela, un colador per exemple o una cullera de llenya. En realitat qualsevol objecte quotidià i qualsevol cosa que fan està ben feta. Amb els d'1 i 2 anys anam xerrant amb les famílies per saber quines són les seves preferències, contam contes, a vegades amb imatges, o ens els inventam entre tots; sortim d'excursió; pintam amb pinzells; els agraden les construccions, o feim experimentació amb intercanvis, psicomotricitat amb coixins per treballar el moviment.

Quin seria el principal benefici?
El que m'enduc i és més polit per jo és com les diverses maneres de fer i de pensar es posen en comú amb total respecte. És curiós veure com gent que potser no es diria res en altres circumstàncies es demanen consell o la manera en què fan les coses. Per exemple converses entre dues persones, una que no s'ha plantejat més que donar biberó i l'altra que té un fill de dos anys i encara dóna de mamar i xerren amb total respecte sense entrar a jutjar una el que fa l'altra.

Els espais familiars supleixen d'alguna manera el fet de que aquests fillets no estan escolaritzats?
Sí, d'alguna manera. Jo pens que als fillets se'ls hi ha de donar el que necessiten en cada moment i en aquestes edats estan millor a casa seva amb son pare i sa mare, especialment durant el primer any. Hi ha països que no escolaritzen fins els sis anys, els pares es fan responsables d'aquesta primera etapa que no és obligatòria. Aquí tens el dret de sol·licitar una plaça a partir dels tres anys i l'estat te l'ha de donar. Arriba un moment en què els fillets necessiten d'altres fillets, sobretot quan ja caminen i xerren, però la família és el seu primer i important referent.