Recinte firal. El tradicional sopar de Sant Antoni va transcórrer en un ambient acollidor, amb l?assistència de 400 persones

TW
0

Toni Seguí Maó
L'acte social per excel·lència que es celebra cada any a l'Illa organitzat per Editorial Menorca SA, el sopar de Sant Antoni, va reunir 400 persones en el Recinte Firal de Maó. L'objectiu de l'encontre, amb un auditori representatiu de la societat insular, era la proclamació dels Protagonistes de la Vida Menorquina 2008, en les activitats sociopolítiques, socioeconòmiques, culturals i esportives, i el lliurament dels Premis Editorial Menorca 2009 d'entrevista, article i fotografia.

La vetlada va ser presentada pel redactor del "Menorca" Llorenç Allès i la periodista Neus Parés, que properament dirigirà un programa de turisme de Televisió Menorquina. Els presentadors van obrir l'acte donant la benvinguda als dos nous amfitrions del sopar, l'administrador apostòlic de Menorca, Salvador Giménez, i el nou president del consell d'administració d'Edito­rial Menorca, José Guillermo Díaz Montañés. La sala del recinte firal estava ocupada per 51 taules que acolliren els 400 comensals, que en el transcurs del sopar van poder gaudir d'unes espectaculars imatges dels indrets urbans, rurals i costaners més representatius de l'Illa, projectades en quatre pantalles.

Els presentadors Llorenç Allès i Neus Parés van desvetllar la identitat dels set guardonats a partir de les 0.45 hores de la matinada del dia de Sant Antoni. Així, Maria Cardona Serra es va adjudicar el premi Mateu Seguí Puntas, amb el seu article "L'educació, un reflex de la societat". Cardona, que va recollir el guardó de mans de Gràcia Seguí Puntas, accionista d'Editorial Menorca, va incidir en la importància de l'educació, que comença en la família i acaba a l'escola.

El premi Domingo Marquès de fotografia periodística va ser per a Auxiliadora Moll, pel seu treball "A l'aguait", que es va imposar a cinc finalistes. L'accionista d'Editorial Menorca Dolores de Olivares d'Angelo va lliurar el premi a Anna Sarris, neboda de la guardonada.

Cristòfol Moll Huguet va aconseguir el premi Andrés Casasnovas d'entrevista amb "David Russell, l'artista, el geni, l'ésser humà", rebent el guardó de l'administrador apostòlic Salvador Giménez. Moll va subratllar la personalitat de l'entrevistat, que hores abans havia ofert un concert a l'església des Migjorn Gran amb motiu del 20è aniversari de la independència municipal d'aquest poble. A més, el jurat va fer una menció especial a l'entrevista "Todas las guerras son iguales", sobre la guerra de l'antiga Iugoslàvia, en la que Antonio Olives Camps manté una conversa amb Sanja Saracevic, natural de Sarajevo i resident a Menorca.

Quant als Protagonistes de la Vida Menorquina 2008, el d'activitats esportives va ser per a Sergi Llull, jugador de bàsquet menorquí que milita en el Reial Madrid d'ACB. El guardonat va subratllar, mitjançant una entrevista enregistrada, el recolzament que havia tingut de la seva família i dels entrenadors i jugadors en els seus inicis. Els seu pare Paco Llull va rebre el guardó de mans del senador per Menorca, Arturo Bagur.

Joventuts Musicals de Ciutadella va obtenir el guardó d'activitats culturals, que el batle de Maó, Vicenç Tur, va lliurar a Andreu Torres. L'expresident de l'entitat va dedicar el premi a totes les persones que han fet possible una trajectòria de 50 anys, aniversari celebrat el passat octubre.

El president de l'Associació de Productors de Vins de Menorca, Andrés Martínez Jover, va rebre el premi en activitats socioeconòmiques que li va lliurar Albert Moragues, vicepresident del Govern. Martínez, en representació de les bodegues Binifadet, Binitord, Hort de Sant Patrici, Rubí del Mediterráneo, Sa Forana i Vinya Sa Cudia que cultiven prop de 30 hectàrees de vinyes, va agrair el recolzament de la Cámara de Comercio, dels ajuntaments, Consell i Govern, i el suport informatiu del "Menorca" i Televisió Menorquina.

El Protagonista de la Vida Sociopolítica Menorquina va ser per al Fons Menorquí de Cooperació, format pel Consell, Govern, els vuit ajuntament de l'Illa i setze ONG, que el 2008 va gestionar 1,2 milions d'euros en 94 projectes arreu del món. El president del Consell Marc Pons va lliurar el premi a les presidentes del Fons, Àngela Coll, i de l'Associació d'Amics i Amigues del Poble Sahrauí, Magda Cardona, que van destacar el consens dels integrants per dur a terme els projectes.
El parlament de l'administrador apostòlic, Salvador Giménez, va cloure la vetlada de Sant Antoni.

Un selecte sopar amb la degustació de vins de la terra
Els assistents al sopar de Sant Antoni van poder degustar abans un aperitiu i vins de Menorca, mentre intercanviaven salutacions i comentaris. Una vegada a la taula, els comensals van assaborir una crema de marisc amb capuccino de brandi, galta de vedella marinada i patata i, per últim, semifred de xocolata i caramel. La beguda estava formada pels vins de la terra Blanc Favàritx Malvasia i Negre Merlot Jove Binifadet, a més de Cava Brut Excelencia, aigües minerals, cafè, infusions i licors d'herbes dolces i seques.