JOSÉ SINTES ORFILA. Carnisser

TW
0

Maria Solá Maó

Quan va començar a fer feina com a carnisser?
Un conco meu, en Tomeu Metis, feia feina com a carnisser a la Base Naval. Jo, amb quatre o cinc anys ja voltava per allà. Després va venir a fer feina a la Plaça des Mercat i quan vaig acabar l'escola em va animar a començar a fer feina amb ell. El meu conco va ser per a mi com un segon pare. Vaig començar a treballar amb nou anys i en un primer moment m'encarregava només de fer net i de vigilar que les mosques no es posessin sobre la carn, que en aquells temps es posava sobre uns taulells de marbre.

Va continuar amb l'ofici del seu conco...
Sí, quan ell es va retirar em va deixar la botiga. Va ser llavors quan li vam posar "Ca'n Calucha". Molta gent pensa que és un llinatge però realment és un mal nom amb el que coneixien també el meu pare i els meus concos quan jugaven a futbol. L'ofici m'agrada molt, m'agrada tant fer feina amb la carn com el tracte amb la gent.

És una botiga de clients habituals?
Sí, hi ha gent que ve a comprar aquí des de fa més de 40 anys. Ho trobaré molt a faltar i em sap molt de greu jubilar-me. He de dir que estic molt agraït a tothom que m'ha donat suport en temps més difícils i quan hi havia problemes.

Aquest mes es jubilarà, què farà amb tant temps lliure?
De moment m'ocuparé de l'hort i estaré amb els meus néts. Quan vengui el bon temps aniré a pescar i qualque moment vindré per la carnisseria a ajudar el meu fill, que fa feina amb mi des de que tenia 15 anys, quan va deixar d'estudiar. Una altra de les meves filles també fa feina amb mi i fins i tot la meva néta gran, que té sis anys, sol venir els dissabtes a ajudar-nos i a jugar una mica per aquí.