Jornades. Joan Pinyol imparteix el taller dedicat al gènere narratiu del microconte

TW
0

Ll. Pons Maó
Les VII Jornades de Creació Literària han tingut, un any més, molt bona resposta. Disset persones assisteixen a les classes que imparteix l'escriptor, articulista d'opinió i catedràtic d'Ensenyament Secundari Joan Pinyol Colom de Capellades. Ahir dissabte va ser el primer dia en què durant matí i capvespre es va introduir el concepte que fa referència al tema escollit aquest any, el microconte.

"El microconte, un petit gran gènere" pretén introduir els assistents en aquestes històries breus que van directament al nus, sense introduccions i amb un final sorprenent. Són relats densos, curts i requereixen gran atenció per part del lector, i en acabar es necessari un temps de reflexió per assumir el que s'ha llegit. El microconte té relació amb l'acudit per contar una història vertiginosa o amb la poesia pel fet del llenguatge concentrat.

Les jornades tenen una durada de divuit hores en tres caps de setmana. Ahir va ser la primera sessió i les pròximes estan previstes per al 14 de febrer i el 7 de març. Primer s'han donat a conèixer les tècniques narratives bàsiques dels distints gèneres per anar concretant fins arribar al microconte. A classe també es comparteixen alguns relats i llibres de microcontes que són comentats entre tots per més endavant, els que s'atreveixin, practicar realitzant el propi microconte.

Entre l'alumnat es troben perfils diferents. Hi ha els que els agrada escriure i volen millorar la seva tècnica, alguns dels assistents són ja habituals i repeteixen un any més, i altres alumnes que confessen que el que els agrada és la lectura i que amb aquestes jornades adquireixen coneixements que els permeten gaudir encara més dels llibres.

Les jornades s'organitzen en relació amb el Premi de Narració Curta que convoca cada any l'Obra Social de Sa Nostra juntament amb el Consell i Editorial Menorca.