TW
0

MERCÈ PONS Maó

Com sorgeix aquesta idea d'organitzar un ball de casa disfressats entre amics?
A mi sempre m'ha agradat molt la festa i deu fer una vintena d'anys que vaig pensar que podríem recuperar aquests balls de casa que se solien fer antigament en dades properes a la celebració de Carnaval i fer un poc de festa a casa. Va començar amb un grupet d'amics i cada vegada som més.

Quants arribeu a ser en aquest ball?
Hem arribat a ser més de 200 persones. En un principi ho fèiem en una cotxeria que era una mica més petita però amb els anys i la major assistència dels nostres companys vam passar a fer-ho en una altra cotxeria, també d'Alcaidusset, que deu tenir uns 150 metres.

I com us organitzeu? És una tasca complicada?
La veritat és que després de tants anys fent-lo ara ja no ens sembla gaire complicat. Cadascun qui ve porta alguna cosa de menjar i així sopem i després, amb un poc de música, fem aquest ball casolà. A més, per acabar d'ambientar el dia comprem alguns regals que després rifem i amb el que trèiem paguem les despeses de la festa.
Per el que em diu, això és una tradició que ve de molt antic, no és així?
Sí, es solia fer entre veïns. Jo me'n record que quan festejava ja anava de casa en casa a aquests balls d'amics.

I què diria que té d'especial?
Que és un dia en el qual ens reunim tots els amics. A vegades hi ha alguns amics amb els que només ens veiem d'un any per l'altre en aquesta festa. A més, és un ball molt agradable i la veritat és que ens ho passem molt bé.

A Alcaidusset també es fa el formatge Binibeca. Com comenceu amb la producció?
En el lloc sempre havíem fet formatge per casa. Un any vaig vendre totes les vaques que tenia però un dia el meu fill em va dir que volia fer-se pagès jove. D'aquí que vam tornar a comprar vaques però vam decidir legalitzar-ho i fer formatge per a la comercialització. Deu fer uns onze anys d'això. Vam posar-li el nom de Binibeca perquè és un lloc de la nostra propietat.

La producció és ben artesanal, veritat?
Totalment. Fem formatge de vaca i de cabra i també fem sobrassada. Som els únics que elaborem formatge de cabra de Menorca. Munyim unes 67 vaques i tenim damunt 300 cabres encara que no les munyim totes a la vegada.

Què diria que té aquest formatge de cabra que diu que és l'únic que es fa a Menorca?
No ho sé però agrada moltíssim perquè és molt fi, molt suau i qui l'ha provat sol repetir.