Aula. La metgessa psiquiatra Eulàlia Torrà és l?encarregada del taller ?Cos, sexualitat i plaer?

TW
0

M.P.F. Maó
Convertir un cos en plastilina, fer-lo moldejable i donar-li una forma qualsevol sembla bastant simple però quan parlem de joves de catorze anys, que van de la mà amb la vergonya i amb la por al contacte amb un company, es converteix en una tasca un tant complicada.

Així ho van poder comprovar ahir en Mario Sosa i na Génesis Yunga i 20 companys més de l'Institut Joan Ramis i Ramis que participaven en un dels 42 tallers del programa Salut Jove que oferta el Servei de Promoció de la Salut del Departament de Ciutadania i Família del Consell juntament amb la Delegació Territorial d'Educació del Govern. Sosa i Yunga coincidiren en apuntar que "amb una classe així de participativa pots conèixer l'opinió dels teus companys i ser conscient dels riscos als què ens exposem els joves, com evitar-los i prevenir-nos d'allò que ens pugui passar".

Sota el lema "Eines per saber i per saber fer" la IX edició d'aquest programa pretén promoure entre la infància, els joves i les seves famílies l'adquisició de coneixements, habilitats, actituds i valors necessaris per viure de forma saludable i alhora autoresponsabilitzar-se en la millora del manteniment de la pròpia salut.
Els tallers tracten temàtiques molt diverses des de les addiccions fins a l'alimentació, passant per la prevenció del càncer de pell, la salut afectivosexual, el medi ambient, la inserció laboral o els primers auxilis. És així com enguany el programa ha rebut un total de 793 peticions per part dels centres educatius i l'adhesió de 8.292 alumnes, una xifra que segons apuntava ahir el conseller de Ciutadania i Família del Consell insular, Esteve Ferrer, "hem aconseguit duplicar el nombre de participants des del primer cop que posàvem a l'abast de l'alumnat aquesta iniciativa". Cal destacar que el major nombre de peticions han procedit de l'Institut Cap de Llevant de Maó amb un total de 106 peticions i una participació de 535 alumnes seguit de l'IES Joan Ramis i Ramis amb 73 peticions i 518 alumnes.
L'Institut Maria Àngels Cardona ha estat el centre docent que més alumnes hi ha incorporat, 631, amb 72 peticions. Els tallers més sol·licitats han estat els relacionats amb el medi ambient aconseguint 159 peticions i tots els tallers relacionats amb addiccions a substàncies i conductes amb 152 peticions. Més en concret, el conseller recordava que els tallers més demanats enguany han estat "Educació ambiental al barranc d'Algendar" que s'impartirà a 46 aules i "L'alcohol, una droga?" que arribarà a 43 aules.

També cal indicar que en aquesta edició s'hi han incorporat quatre tallers nous: "Els drets de la infància al món", "Foc!, el professorat en l'aplicació del Pla d'autoprotecció i avaluació del centre educatiu", "Sensibilització contra la violència de gènere" i "Visita al Consell insular. Educació per a una ciutadania democràtica".
El delegat territorial d'Educació i Cultura del Govern, Joan Coll, assegura que l'oferta fa de suport a les classes rutinàries i que gràcies a la seva vessant dinàmica aconsegueix que l'alumnat es motivi.