inauguració. Pep Matas amb Pau Sintes, Maria del Mar, Germán Sintes i Juan Elorduy

TW
0

Ll. Pons Maó
La sala de cultura Sa Nostra de Maó acull des d'ahir una exposició de la col·lecció de diapositives publicitàries de la família mallorquina Matas que es projectaven en els cinemes. "Al principi era la fosca. El Fons Matas, una forma de publicitat cinematogràfica (1924 - 1978)" ens endinsa en un camp oblidat durant un temps que ara es recupera pel seu valor documental, també històric, artístic i patrimonial. Les diapositives publicitàries són unes petites plaques de vidre on s'anunciaven les novetats cinematogràfiques però també es feia publicitat de tot tipus de negocis, es transmetien avisos o fins i tot es projectaven acudits.

L'exposició recull una petita mostra d'un fons que acumula més de 30.000 peces. Les imatges de les diapositives són un reflex dels canvis que s'han viscut al llarg de gairebé tot el segle XX.

Joan Matas (Esporles, 1908) sentia una gran devoció pel cinema. Amb només 16 anys va realitzar la seva primera diapositiva, per la que cobrà 1,25 pessetes, i iniciava així el que seria una empresa que arribà a destacar com una de les productores de publicitat més importants d'Espanya amb un equip humà destacable que incloïa dibuixants, tècnics de laboratori i il·luminadors. Pep Matas, el seu fill, continuaria el negoci i, juntament amb la seva filla Maria del Mar, que comissaria l'exposició, van presentar ahir el fons familiar amb gran emotivitat. Pep en les seves explicacions contava anècdotes que evidencien la passió amb la que heretà l'empresa i com la va viure el seu pare que fins i tot des de l'exili no es perdia detall del negoci.

El llegat és un material valuós i inèdit que es mostra ara al públic per tal que es puguin fer investigacions que donin llum a la història del cinema i de la societat en general. Les diapositives són originals de vidre que es dibuixaven amb tinta xinesa i il·luminaven a mà amb tintes transparents com les anilines.