Gabriel Arguimbau.

TW
0

Autofitxa
Em dic Gabriel Arguimbau i som de Ciutadella. Tenc 42 anys, estic casat i tenc dos fills. Treballo de pagès i la meva gran passió són els cavalls. També he de dir que m'agrada molt el tennis. Des del passat mes de novembre som el president de l'Associació de Cria­dors i Propietaris de Cavalls de raça Menorquina.

M.P.F. Maó
Quina ha estat la seva trajectòria fins arribar a la presidència de l'Associació?
Vaig començar fa ara quatre anys quan em van venir a cercar per tal de si volia ser el vicepresident de l'entitat. A finals de l'any passat, hi va haver renovació de junta i en veure que no es presentava ningú em van proposar la presidència i així va ser. Fa un ranxo d'anys que som pagès i sempre he sortit a les festes i fa temps que conec el tema i m'interessa.

Quina és la filosofia d'aquesta Associació?
Vetllar per la raça menorquina, millorar el cavall i cuidar tots els aspectes que defineixen la nostra raça a més de promocionar-la per consolidar un mercat exterior i ampliar així els horitzons. El primordial és aconseguir dur el mercat cap a fora.

En aquest mercat exterior el cavall de raça menorquina ja ocupa un lloc o és més bé desconegut?
A fora es coneix poc perquè hem tingut experiències que han creat una fama equivocada a la nostra raça. S'enviaven cavalls sense domar i és clar, van agafar la fama de ser cavalls amb mal caràcter. Però en aquests deu darrers anys ha millorat molt i ja comptem amb un mercat que s'ha estès per Espanya, França, Holanda i Itàlia.

Quines són les característiques que defineixen el cavall menorquí?
N'hi ha moltíssimes i podríem començar pel cap i acabar als peus. La més singular és que és negre. Només hi ha un parell de races, i la menorquina és una, que mesclant un cavall negre i una euga negra surt un poltre negre. Per això la gent també s'interessa per aquest cavall. A més, la peculiaritat és que és una raça autòctona pròpia de les Illes. Sí que és cert que allò que volem ara respecte al que cercàvem antigament ha canviat molt. Perquè el volem amb pits més amples i grupa més llarga que ampla, que sigui més funcional, i que no tengui caràcter.

Quants sou actualment en l'associació?
Devem ser uns 750 socis.

Quina és la situació actual en matèria de puresa? Hi ha perill de perdre la raça?
La situació actual és bona. L'únic problema amb què ens estem trobant i que sí que serà un entrebanc és el tema de la consanguinitat. Hem d'anar molt alerta d'unir-ne dos que no pertanyin a la mateixa família ja que podrien sorgir problemes. Ara ja ens ho mirem i a mida que passa el temps, més problemes i menys opcions hi haurà a l'hora d'elegir. Però sense dubte, la raça ha millorat moltíssim, el cavall ha tornat molt més bell des que es cuida més la seva imatge.

Una cita ineludible és el concurs morfològic que organitzeu anualment. Se saben els dies d'enguany?
Crec que serà dia 16 i 17 de maig. La participació serà aproximada a l'any passat que vam ser 120 en el concurs morfològic i un centenar a l'espectacle.