Fotografia premiada. La imatge captada el 2005 ha estat guardonada amb l?accèssit del III Concurso Internacional EPSON de Fotografia Digital

TW
0

Laura Bañón Ciutadella
La imatge de les esfereïdores flames engolint la fàbrica de Dènix despertà la curiositat i consternació del poble de Ciutadella. Van ser molts que aquell capvespre del 13 de setembre de 2005 acudiren al lloc del sinistre per captar la voracitat de l'incendi. El fotògraf Cisco Moll, vinculat professionalment a la fàbrica, defugí l'impacte del moment i acudí a la zona zero el dia següent. "Cercava un punt de vista diferent, a través de la llum, per transmetre el drama que suposava la desaparició d'una fàbrica emblemàtica a Ciutadella". Poc es podia imaginar que aquella fotografia del dia després del sinistre seria premiada tres anys més tard, el 2009, quan l'empresa ha aconseguit refer-se de nou amb valentia i tornar a funcionar.

"Contraluz", de Cisco Moll, ha obtingut l'accèssit del III Concurso Internacional EPSON de Fotografía Digital. És una de les 15 imatges premiades en un certamen on han concursat quasi 7.000 fotografies. Un guardó que premia la trajectòria de Cisco Moll (Ciutadella, 1954) com a fotògraf, un prestigi que s'ha guanyat a pols, amb dos ingredients: la voluntat d'aprendre i el gust per la fotografia. "Són moltes hores, nits seques al laboratori i, ara, davant l'ordinador". Va ser, fa 9 anys, un dels primers a l'Illa en innovar amb la fotografia digital. La feina, la constància i l'esperit de perfecció, afegits a una capacitat innata per saber captar el moment i transmetre l'ànima de les coses han convertit Cisco Moll en un referent de la fotografia actual a Menorca, i ha hagut de ser un premi internacional que hagi sabut reconèixer el seu treball.

Feia anys que no es presentava a cap concurs. Cisco Moll és d'aquells que treballa de forma callada. Sense que ningú ho sàpiga, les seves fotografies de calçat desfilen per les principals capitals del món. Fa les imatges dels catàlegs de sabates fetes a Menorca que es venen als mercats internacionals. Tot i que diu, "som fotògraf professional, però sobretot som un aficionat a la fotografia". Aquesta passió es transmet a través de "Contraluz", una imatge que escollí amb la seva filla per participar en el concurs de EPSON. Va recollir el premi el passat 26 de febrer a Madrid. La imatge s'exposarà, junt amb les altres premiades, a PhotoEspaña o Sonymac fotografia.

"Contraluz" és una fotografia que segueix l'essència del fotoperiodisme que va fer famós el diari "El País". És una imatge que explica per si mateixa el que va passar a Denix. Apareix un joc de línies espectacular: el contrallum, les bigues esfondrades i el xorro de l'aigua del bomber. Una fotografia amb ànima que premia la professionalitat de Cisco Moll i que es converteix en un nou al·licient personal com a fotògraf.