Bernat Cardona.

TW
0

Autofitxa
Em dic Bernat Cardona, som maonès i vaig néixer dia 19 de juny de l'any 1950. Som fuster, estic casat i tenc dos fills, en Bernat i en Carlos. Deu fer una dotzena d'anys que exerceixo la presidència de l'Associació Menorquina d'Apicultors, un organisme que fa 24 anys que està constituït. Puc assegurar que l'apicultura, tractar amb les abelles, és l'afició que més m'omple, a més a més de la música.

MERCÈ PONS Maó

Quan comença la seva passió pel món de les abelles?
És una afició de fa molts d'anys. Mon pare tenia abelles, poquetes, encara que jo no participava gaire en aquesta feina. Però de tant en tant em demanava que l'ajudés i en veure el procés, aquest món com funcionava, vaig començar a interessar-me, a comprar llibres i endinsar-me. És que és una afició molt agradable.

En què es basa per dir que és molt agradable?
Tot el procés que duen a terme per a la creació de la mel està plenament vinculat amb la naturalesa, veus la feina que fan tan meticulosa, amb resultats formidables, és una passada poder-ho observar.

Quin és el procés d'elaboració de mel?
Les abelles recullen el nèctar de la flor i a més la pol·linitzen. Quan han arreplegat el nèctar, aquest conté un alt percentatge d'aigua per això el porten a la caseta, el rusc, i el posen en unes cel·letes. Amb el calor es va evaporant fins arribar a fer mel. Quan elles creuen que el percentatge d'humitat sobrant ja ha desaparegut ho tapen amb l'opercle, una tapadora de cera.

Com s'aconsegueix tot el conjunt de les abelles, és a dir, reina, abelles treballadores, abellots...
Aquest procés és propi de la naturalesa. Les abelles es reprodueixen en els eixams. Cerquen un lloc on poder fer el rusc i si un apicultor no ha agafat els eixams per posar-los en les casetes, elles elaboren aquest rusc dins el mateix eixam. En aquest eixam ja hi ha la reina que pon, un raig d'abellots i un miler d'abelles que són les obreres, les que fan tota la feina i és clar, quan agafes un eixam ja hi és tot.

Quin és el secret per tal que les abelles no s'enfafin i piquin?
El tractament. Has de saber com arreplegar la mel perquè no s'enfadin, a més, sempre has d'anar ben tapat.

I quanta producció se'n pot arribar a extreure?
Tot depèn de la floració. Si n'hi ha molta, la reina pon més, si n'hi poca, la reina pon menys ja que no podria alimentar les seves filles. Amb anys normals es pot arribar a elaborar entre 20 i 25 quilos a l'any. A més, a Menorca només es recull la mel una vegada a l'any ja que la floració més important només es produeix a la primavera, el mes de maig. La recollim el mes de juny. A la resta de l'any, les abelles van produint per a l'autoconsum. La mel que arrepleguem és un excedent.

Quantes abelles es solen tenir per a una producció important?
Dins una caseta populosa i en moments de floració hi pot haver entre 20.000 i 35.000 abelles.

Què diria que té d'especial la mel de l'Illa?
Es caracteritza per ser molt variada, produïda a partir de molts de tipus de flors. Solen ser de flor d'enclóver, flor de trèvol groc, flor de card, de caramuixa, d'abatzers. Si hi ha un percentatge elevat d'una flor en concret ja es diu que és monofloral. També cal dir que és mel molt fresca.