TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella, l'any 1965. Som filla i néta de pescadors. El meu pare, en Diego, va posar un restaurant a Baixamar i allà vam néixer quatre dels seus cinc fills, dels quals jo som la petita. Des dels 19 anys tinc una parada de peix al Mercat.

Gerard Quevedo Ciutadella

Com li va venir això de fer-se paradista?
Ja li he dit que jo sempre he viscut rodejada de peix. Pensi que, quan érem petites, a ca nostra ens donaven gerret as caliu per berenar, abans d'anar a escola. I, quan tenia 19 anys, amb el qui llavors era el meu enamorat vam decidir comprar una barca i posar la parada, que ara, des de fa vint anys, regento amb la meva germana Nina i el meu cunyat.

En tots aquests anys, han canviat els hàbits de la gent de Ciutadella pel que fa a comprar peix? Per exemple, ara ens trobam en plena Quaresma, es continua menjant peix els divendres?
Jo crec que sí, que molta gent ho continua respectant. El problema que tenim ara al mercat en general, pel que fa als hàbits dels compradors, és la dificultat d'aparcament al centre de Ciutadella i l'aparició de les grans superfícies comercials, a les quals la gent hi pot arrribar còmodament amb el cotxe i troba on deixar-lo amb totes les facilitats del món. Això ho patim nosaltres, però també els carnissers i tot el petit comerç.

I en temps de dificultats econòmiques com els que vivim, creu vostè que el peix és un aliment car?
Depèn molt del tipus de producte que es vulgui adquirir, perquè al mercat s'hi pot trobar peix fresc, de Menorca que, a la vegada, està molt bé de preu, com el gerret, que va a 3 euros 60 el kilo, o la mare de lluç, que no té tanta espina i està a 6 euros. Però ja li dic, el problema no està en la crisi sinó en la competència de les grans superfícies.

I els turistes, acostumen a venir a comprar al mercat?
Els peninsulars, especialment el catalans, madrilenys i bascos, prenen molt de gust amb els nostres productes. Amb les gambes i els escamarlans de Ciutadella, els catalans tornen "locos". Però també amb tots els productes típics de Menorca que poden trobar al mercat, com el formatge o les sobrassades. Els estrangers, els anglesos per exemple, no solen comprar tant.

Per tant, l'estiu deu ser una bona època per a vostès...
En efecte, tot i que aquest darrer vam notar una certa davallada. Però els mesos més difícils són el gener i el febrer, i a vegades també el novembre, abans de Nadal. Ara, amb la Quaresma, sembla que la cosa s'anima i comença la millor temporada.

Pel que m'ha dit abans, la major part del peix i del marisc que vostès ofereixen és d'aquí, de Menorca...
Si, però també en tenim que ens ve de fora, com el salmó, els musclos, les escopinyes o les navalles. Ara bé, el calamar de Ciutadella, posem per cas, és un producte molt apreciat i la sípia, ara, també és de l'Illa i surt molt bona.

És molt esclau tenir una parada al mercat? Poden compaginar bé vostès la vida laboral i familiar?
Nosaltres som aquí cada dia a les 7 del matí, de dilluns a dissabte, i ens hi estem fins a la 1 del migdia. Bé, els dissabtes ho solem allargar fins a les 3, però llavors ens queda tot el capvespre per a nosaltres i, per tant, no ens podem queixar.