TW
0

Autofitxa
Vaig néixer al 1931 a Alaior. Estic casat i tinc dues filles i quatre néts. Ara estic jubilat però vaig tenir el primer taller de serigrafia de l'Illa i, poste-
riorment, vaig ser l'administrador d'una empresa de sabates. Les meves aficions són la música, llegir, l'esport, el teatre, la pintura, etc. Sóc vicepresident del Grup Filatèlic de l'Ateneu de Maó. Vaig participar en l'exposició de col·leccionisme del Claustre del Carme, on vaig presentar la meva col·lecció d'etiquetes de vins i licors de Menorca.

Maria Solá Maó
Com un col·leccionista de segells va acabar recopilant etiquetes de vins i licors?
Tot va sorgir quan vam presentar el segell de la Taula de Torralba, un grup de col·leccionistes andalusos van venir a Menorca i vaig fer amistat amb un d'ells, que col·leccionava etiquetes de vins i licors. Ell em va demanar que li enviés etiquetes de vins de l'Illa. Com a reconeixement em va enviar centenars d'etiquetes i jo les vaig començar a emmagatzemar. Al principi no m'agradava perquè em donava la sensació de que allò era propaganda però amb motiu de l'exposició vaig decidir tirar endavant.

Tot i així no col·lecciona només etiquetes de Menorca...
No, tinc etiquetes de tota Espanya. A més he començat a mesclar les etiquetes de vins amb la filatèlia i amb cançons de l'Illa relacionades amb el vi com el "Volem vi" o la "Cançó des Murtar".

De quina manera recopila les etiquetes?
Abans compraves un bòtil de vi, el posaves en aigua i l'etiqueta es desferrava. Ara això és impossible perquè s'utilitza una cola més resistent. Des del mes de novembre passat m'he posat en contacte amb tots els vinaters i bodeguers de Menorca per veure si em podien facilitar les etiquetes de tots els vins que ells embotellaven. Fins i tot el propietari de Sa Cudia em va fer arribar l'etiqueta del seu vi ecològic, un vi que encara no estava presentat. A més, el vinater de Llucmaçanes, en Francisco Pons Orfila, va desfer la seva modesta col·lecció per oferir-me les seves peces, moltes d'elles antigues.

Quantes ha aconseguit arreplegar?
A l'exposició vaig presentar al voltant de 200 etiquetes.

Ha deixat una mica de banda els segells?
Bé, la sèrie bàsica d'Espanya ja l'havia deixat anar perquè arriba un punt que no fas més que emmagatzemar segells. Jo em dedicava principalment a les temàtiques.

A més, fa alguna col·lecció més?
Sóc molt aficionat a la fotografia i tinc al voltant de 4.000 imatges de Menorca. Ara dedico molt de temps a organitzar les fotografies i, de moment, ja he imprès deu toms d'imatges dedicades al camp, a la història i l'arqueologia de l'Illa, les costes i les platges, entre d'altres.