guanyador. Jordi Ribas s?ha fet amb el premi al millor treball artesanal

TW
0

SIA PONS Es Mercadal
Reinventar un element quotidià artesanal i convertir-lo en una obra creativa li ha valgut a Jordi Ribas el sisè premi al millor treball artesanal. "Cadibra" és una cadira que fusiona la cadira sollerica amb la de cuina de pagès de Mallorca i al mateix temps el seu perfil recorda el d'una cabra. Jordi Ribas, fuster primater, amb aquesta obra ha aconseguit tenir l'honor de ser el primer mallorquí que guanya quan per primera vegada s'ha convidat a tots els artesans de les Illes Balears a participar-hi.

El Centre Artesanal de Menorca va donar a conèixer els resultats del Premi d'Artesania de Menorca que es convoca a final d'any en un acte dut a terme a la Sala Multifuncional des Mercadal. Les peces dels 23 artesans amb carta es troben a partir d'avui exposades al Centre Artesanal per tal que el públic les pugui decidir amb el seu vot el que serà el premi al reconeixement popular que s'elegirà entre les deu peces finalistes seleccionades pel jurat que són les obres de Jaume Cañellas, Lin Marquès, Damià Mulet, Xavier Nagore, Pep Joan Tugores, Santi Capó, Antonio Vich i Ovidi Pons. El vot es pot realitzar al Centre Artesanal fins el cinc de gener que es donarà a conèixer el premiat. També existeix la possibilitat de votar per correu electrònic, tots els que ho facin entraran en el sorteig d'un lot de productes de la botiga del Centre Artesanal per valor de 100 euros.

Jordi Ribas després de rebre el premi de mans de la consellera d'Economia i Medi Ambient, Antònia Allès, va declarar que el que buscava amb aquesta cadira era trobar una alternativa a la tradicional. Jordi Ribas va néixer a l'Argentina i el 1993 arriba a Mallorca d'on eren els seus avis. El seu rebesavi era fuster, així com també ho va ser el seu pare. Jordi va fer créixer la seva fusteria amb el seu germà fins convertir-la en una gran empresa, però un dia se n'adonà que ja no tocava la fusta amb les mans i va optar per tornar enrere, com explica, i prendre altra vegada les eines per realitzar un treball artesanal. Ribas ha anat coneixent el mobiliari mallorquí en profunditat, des de la bibliografia ha esbrinat tots els seus secrets que ha sumat a les mides que ha de tenir el mobiliari per ser un bon element ergonòmic. A més el seient de "Cadibra" l'ha realitzat amb la corda que s'utilitza per fer les senalles, una corda plana que doble per tal que el seient no patini. La llenya que treballa també té la seva història, Ribas recupera el pi del nord de les bigues i fires de sostres que s'han enderrocat i amb aquesta llenya realitzà la seva cadira, una cadira còmoda, estèticament creativa, realment una bona alternativa.

Si quelcom s'ha de destacar de la convocatòria del premi d'aquest any són els resultats dels esforços dels artesans per elaborar de cada vegada productes de més qualitat, tant formalment com estètica. Luis Asensio amb "Con los días contados" presenta una delicada i fantàstica peça de vidre que recorda el rellotge d'arena; Miquel Portella no es limita només al cordat de les cadires sinó que per aquesta ocasió ha encarregat uns moderns mobles de ferro en espirals que després ha cordat; Damià Mulet treballa la joieria amb "Fong" amb un resultat de fàbula; Santi Capó incorpora una foto de Favàritx en un dels seus penjolls que pren un altre aire; Ovidi Pons amb "Eucalyptus" ofereix una tauleta plena de vetes atractives; Jaume Estesa, també de Mallorca, explica tot un conte amb "Roba estesa"; i una altra sorpresa original, funcional i molt menorquina, la de "Rústica" de Lin Marquès que aconsegueix que les tires dels talons de les avarques siguin les anses d'una senalla de pell. Tan sols uns exemples de tot el que ha donat de si aquest premi.