TW
0

Autofitxa
Em dic Celia, tenc 51 anys, som fadrina i d'Argentina, encara que visc a Espanya des de fa 24 anys. Vaig recalar a Menorca fa quatre anys i actualment estic vivint a Maó. Treballo d'arquitecte en el departament d'accessibilitat de la Fundació per a Persones amb discapacitat. Som parella lingüística de na Violant.
Em dic Violant, tenc 37 anys i treballo d'educadora social a Alaior. Sóc fadrina i nascuda a Barcelona. Per temes personals, per canvi d'aires, vaig venir a Menorca fa ara dos anys i mig.

Per què decidiu participar en aquest programa "Amb tu, en català" que promou l'entitat Paraula?

Celia: En el meu cas és la tercera parella que tenc. Primer vaig tenir un noi i parlava sol ja que jo no tenia prou coneixements. Després vaig tenir una altra parella i ara, amb aquest programa que agafa una mica l'estructura de l'Integra'm, he sol·licitat una tercera parella. La veritat és que tot està molt més ben estructurat. Tenc intenció de treure el nivell C de català i aquestes pràctiques van beníssim. Abans, per falta de confiança hi havia com una barrera, la situació era més artificial.

Violant: Jo trobo molt bonic que la gent de fora vulgui aprendre a comunicar-se amb la nostra llengua. Jo conec en Biel de Paraula i em va dir que cercaven voluntaris. No coneixia el programa però em va semblar molt engrescador. Amb un parell de dies ja vaig tenir parella.

Com us organitzeu?


V: Són deu hores, després pots fer una valoració i decidir si continuar o no. L'objectiu és fomentar la conversa ja que ja és prou difícil perquè encara hagis de tenir un corrector. Tenim un quadernet que ens guia amb propostes però també poden sortir temes que ens interessin i que no necessàriament es troben en el quadern. A més, jo no tenc consciència que estiguem fent una classe, és més distès.

I creu que na Celia ha millorat?

V: Lo més important és parlar-lo més que parlar-lo bé. Val més equivocar-se però parlar que quedar-se callat. Si no et deixes anar és molt difícil que perdis la vergonya. Crec que ha avançat moltissim. Ha millorat en vocabulari i fluidesa.

C: En un principi jo xerrava a tota pressa i sense pensar les paraules. Encara que na Violant no em corregia jo me n'adonava de les seves cares. I ara ja he cercat una altra manera de xerrar cercant i pensant bé les paraules.

Per què creieu que el català és tan important?

C: Perquè t'ofereix millorar laboralment a més aquí tot es xerra en català i més d'una vegada he tingut la sensació que m'estava perdent alguna cosa i això per una dona és molt greu.

I quins temes heu posat damunt la taula per practicar el català?

C: Primer vam parlar sobre d'on venim. Vam portar plànols de Barcelona i d'Argentina, també hem tractat el nostre dia a dia, les vacances i els caps de setmana, i sobre les rebaixes. El coordinador ens va proposar també assistir en el concert de Marc Parrot de divendres al Principal.

Creieu que és una activitat unidireccional o bidireccional?

V: Un company em va demanar un dia a veure què hi guanyava jo amb aquest projecte. Per a mi és molt polit veure com una persona s'interessa per la llengua quan la llengua és el reflex de la persona. A mi m'agradaria moltíssim que m'ho proposessin si jo me n'anés a un altre país. És un projecte molt acollidor. Quan acabi les sessions amb na Celia vull seguir en aquest projecte i cercar altres parelles lingüístiques.