Tertulians. D’esquerra a dreta, Pepe Pons, Jaume Román, Antoni Juanico i Damià Pons en el racó on cada dia comparteixen l’estona del cafè. - Cris

TW
0

A l'Esplai de Ciutadella trobam el Racó de l'Experiència, el nom espontani que ha triat, entre rialles, un grup de jubilats per autodenominar-se com a plataforma d'opinió. El bon humor no hi manca cada vegada que aquest grupet es seu al voltant de la taula per prendre el cafè, quasi bé a diari, a mitjan matí fins l'hora de dinar. Són homes i dones jubilats entre els 62 i els 90 anys que passen el seu particular sedàs a l'actualitat, entre bromes i en un ambient distès.

Les pensions ara són tema de conversa. I no és per menys. Una majoria dels 12.521 pensionistes que hi ha a Menorca reben la primera paga del 2010 amb la reducció de l'import líquid mensual, a pesar de la puja de les pensions en un 1 per cent. Açò és degut a que el Govern central, per una banda, ha eliminat l'ajuda de 400 euros, una quantitat que els contribuents no rebien directament en les seves comptes, però sí que deixaven d'abonar a l'Estat a través de l'IRPF; i per l'altra, degut a l'increment del percentatge de les retencions. La mesura no afecta a les pensions mínimes i a les no contributives.

Són decisions que vénen de Madrid i que han arribat als pensionistes de tot l'Estat en una comunicació personalitzada. "Se'n xerrava de les mesures, però el retgiró ha vingut en rebre la carta. El ministre va anunciar que pujaria les pensions un 1 per cent, però no va dir res de la pujada de les retencions de l'IRPF", comenta un dels homes. "Mentre mos han donat per la mà esquerra, mos han llevat per la mà dreta", afegeix un altre, despertant els riures del grup.

Article sencer a l'edició d'avui del diari "Menorca"