Organista. Torrent va inaugurar els actes de commemoració del bicentenari de l’orgue de Santa Maria - Gemma

TW
0

L'orgue de Santa Maria ressonà ahir vespre d'una manera especial. Va llençar un missatge clar d'alegria, de gratitud, de generositat. I és que les notes i les melodies que emetien els teclats i pedals d'aquest gran instrument que el rector Aleñar va regalar als maonesos l'any 1810, fa ara dos-cents anys, ressonaven per anunciar una bona nova.

Amb l'objectiu de potenciar els estudis d'orgue i posar l'instrument a l'abast de professors i alumnes, alhora que apropar-lo a la societat i posar la música a disposició de tothom, persones vinculades a la parròquia i que estimen la música han fet construir un nou orgue, de més reduïdes dimensions, però no per això de menor qualitat. Aquest nou orgue, que actualment s'està construint en els tallers del mestre orguener Juan Carlos Castro de Catalunya, disposarà d'aproximadament 500 tubs i 10 registres, un dels quals es subdivideix en dos. Es preveu que arribi a l'Illa abans de l'estiu i la primera quinzena d'agost podria servir per oferir, juntament amb el de Santa Maria, un concert amb les mans dels organistes Eric Lebrun i Marie Ange Leurent.

La gran peculiaritat recau en la seva possibilitat a ser transportat a qualsevol auditori o teatre per tal què "pugui participar en concerts simfònics per als què es requereix l'orgue com a un component més de l'orquestra", indica el rector Josep Manguán. A més, s'han creat tres orgues en un mateix amb característiques particulars molt determinades però que completen un tot en el seu conjunt. És així com una vegada complet, es tracta d'un orgue de dos teclats i pedals amb una estructura d'orgue major, positiu, pedal i acoblaments. Però també serà possible separar l'orgue major del positiu, convertint-se en dos orgues independents entre ells i respecte de la tarima on està ubicada tot el conjunt. Aquest disseny té per objectiu bàsic la pedagogia i estudi entre els joves, ajudant-los a fer la carrera en aquest instrument i l'audició en auditoris on fins el moment no ha estat possible traslladar un instrument d'aquestes característiques.

Serà la Fundació de l'Orgue de Santa Maria qui custodiarà l'instrument i qui s'encarregarà de la seva administració i conservació.

Aquesta nova adquisició es va presentar ahir en el marc del concert inaugural amb motiu del bicentenari de l'orgue de Santa Maria i en què el públic va tenir l'honor de poder escoltar l'organista en actiu més veterana d'Espanya, Montserrat Torrent.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència del bisbe Salvador Giménez Valls, qui ressaltà la unió, en aquell acte, de "culte i cultura, passat i present, comunitat cristiana i ciutat de Maó". Unes paraules que van quedar ratificades només fent una ullada a les entorn de 250 persones que, als peus de l'orgue, esperaven escoltar la majestuositat de l'instrument. A més, va recordar la cabdal importància de la música en el món litúrgic fent un repàs per figures cabdals com el papa Benet o Joan Pau II, entre altres, qui no concebien el cristianisme sense la cultura musical. Afegí que "l'orgue ofereix una esplendor notable a més d'aixecar les ànimes cap a Déu". Va transmetre així mateix el desig que tots els "cristians puguem representar la figura de Crist en el cant i la cultura".

Montserrat Torrent va obrir els cors dels allà presents amb "Xàcara" de Joan Cabanilles.