Inici dels actes del centenari del naufragi - Cris

TW
0

Una fotografia en blanc i negre va caure a les mans dels responsables de la "Martí i Bella" en una de les tantes gestions fetes per arreplegar material per organitzar el centenari del naufragi del "Général Chanzy". Sabien que la imatge es referia a un monument que es va erigir el 1911 a la localitat de Ris-Orangis, pròxima a París. Aquesta escultura es va construir amb motiu de la inauguració de la Maison Retraite des Artistes Lyrics, una residència per artistes retirats impulsada per la Fundació Dranem.

La "Martí i Bella" es va posar en contacte amb el centre d'estudis de la localitat francesa per si tenien constància de l'existència d'aquest monument. La resposta va ser que no en sabien res. No obstant, la petició menorquina va despertar la curiositat del contacte, Jean-Pierre Vinchon. Al cap d'uns dies, aquesta persona tornà a contactar amb la "Martí i Bella".

"Vinchon ens va escriure molt sorprès perquè havia trobat el monument, però per culpa de les males herbes i la dificultat d'accés no l'havia pogut visualitzar completament. Es va comprometre a xermar el tros i enviar-nos una fotografia", explica Alberto Coll, president de la "Martí i Bella".

A partir de la fotografia van venir les sorpreses i nous descobriments. El monument va ser inaugurat el 1911 pel llavors president de la República francesa, Armand Fallières, que va dirigir el país entre 1906 i 1913. La "Martí i Bella" trobà el nom de qui va ser l'escultor, Geor­ges Wybo (París, 1880-1943). Va ser l'arquitecte del monument que es construí a Ris-Orangis en la memòria dels cantants que viatjaven a bord del "Général Chanzy" i que moriren en el naufragi. Segons les fotografies enviades a Ciutadella per Jean-Pierre Vinchon, en la pedra del monument encara es pot llegir (en francès): "A la memòria dels nostres camarades morts víctimes del naufragi del vaixell 'Général Chanzy' el vespre del 10 de febrer de 1910"; i a continuació apareix la relació dels artistes que moriren. Entre la llista hi ha el nom del matrimoni Jolly-Velia, coneguts dissenyadors de cartells publicitaris de l'època que es reprodueixen a les imatges.

Vinchon va redescobrir el monument gràcies a la petició cursada per la "Martí i Bella". La residència que va ser erigida per artistes retirats es convertí en un centre per a malalts d'alzheimer. L'escultura es troba actualment en el jardí d'un xalet particular. El propietari ni tan sols havia reparat en la presència del monument que la "Martí i Bella" ha ajudat a rescatar de l'oblit.